12 от общините с право да стопанисват минерални извори не са отдали ресурс за ползване

6286
12 от общините с право да стопанисват минерални извори не са отдали ресурс за ползване
Снимка: БГНЕС

12 от общините с право да стопанисват находища на минерална вода не са отдали ресурс за ползване. Това каза по време на дискусията, посветена на перспективите пред балнео и СПА туризъм министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, информира "Фокус".

Съгласно закона, ако това не се случи до края на годината, съответната община трябва да върне обратно правото да ползва това находище. "Ние сме в комуникация с общините, регулярно ги уведомяваме за изискуемите процедури и за сроковете. Надявам се, че ще има решение в положителна посока”, каза министър Василева.

Екоминистърът Ивелина Василева откри третото стъпало на Градската пречиствателна станция в Ловеч

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри вчера в Ловеч третото стъпало на Градската пречиствателна станция. Заедно ...

Тя посочи, че голяма част от общините, получили за ползване находища на минерална вода, са преминали изискуемите процедури. Става въпрос за учредяване на експлоатационен ресурс, учредяване на санитарно-охранителни зони, утвърждаване на тарифи с такси за водоползване и предоставяне на самите ресурси, с решение на общинските съвети.

Относно остарелите сондажни съоръжения беше посочено, че голяма част от тях са амортизирани, изграждани са далеч назад в годините, някои от тях са на възраст 40-50 години. "Ежегодно се отпускат средства на басейновите дирекции, отговарящи за стопанисването на находищата и съоръженията, за модернизация и ремонт. Не може да отделим мащабен ресурс, защото нуждите са много. Насочваме ограниченият ресурс там, където е най-необходими. Има възможности за общините и бизнеса също да се включат в осигуряването на тези съоръжения”, допълни Василева.

Според нея България е дестинацията, която има потенциал за развитие на висок клас туризъм. Страната има природните дадености, ресурсите и качествените професионалисти и експерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика