160 сигурни и 180 пожелателни гласа "за" промените в Конституцията

3237
160 сигурни и 180 пожелателни гласа "за" промените в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Надявам се да съберем 180 гласа за промените в Конституцията. Това коментира днес премиерът Бойко Борисов преди началото на пленарното заседание  в Народното събрание, където ще се гласува на първо четене Законопроектът за изменение и допълние за Конституцията предаде БГНЕС.

Съгласно приетите правила на първо четене за промените в Конституцията е нужно квалифицирано мнозинство за приемане на изменията, т.е те се смятат за приети, ако за тях гласуват три четвърти от народните представители или минимум 180 депутати

Атанасов очаква поне 160 гласа за промяната на Конституцията

Днес ще се види кой ще натисне зеленият и кой – червеният бутон. Така депутатът от Реформаторския блок и председател на Комисията...

Според Борисов 180 гласа на народни представители не са сакрално число, но дават възможност за това, за което има съгласие да тръгне по бързата писта.

"Имаме сигурни 160 гласа за конституционните промени, които са и минимално необходимите, за да продължи процеса, заяви от своя страна правосъдният министър Христо Иванов. "Но въпросът е да получим 180 гласа, които ще осигурят бързо протичане на процеса с оглед да имаме резултат преди януарския доклад", подчерта Иванов.

Има теми, които повдигат различни становища, специално - за разпределението на квотите. И според Иванов има различни начини да се решат тези проблеми, което може да стане между двете четения.

"Дойдохме с министър Иванов (Христо Иванов - министър на правосъдието) да помолим всички политически партии и депутати да го подкрепят, защото тази промяна е важна". Неговото мнение е, че приемането на промените биха били добър знак за партньорите в Брюксел. "Надявам се днес да съберем тези гласове. С министър Иванов още веднъж обяснихме какво целим”, каза същевременно Бойко Борисов. 

Идва часът на истината, която май вече знаем

След като Конституционният съд отказа да съучаства в протакането на съдебната реформа, нежеланието за реализирането ѝ става все по-тру...

Миналата седмица Конституционния съд (КС) отказа да се произнесе във връзка с обсъжданите днес промени в Конституцията. По този повод Борисов каза, че „не трябва да вкарваме в случая и съдиите да се произнасят преди политиците”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com