24-ти ден на #ДАНСwithme - сблъсък между протестиращи и контрапротестиращи

22312
24-ти ден на #ДАНСwithme - сблъсък между протестиращи и контрапротестиращи

За 24-и път протестът "ДАНСwithme" поиска оставката на премиера Пламен Орешарски и на неговия кабинет. И тази вечер недоволните в София се събират на площад "Независимост", съобщава bTV.

Междувременно тази вечер към 19:00 часа вече има няколкостотин души пред сградата на МС, но броят им непрекъснато расте. Традиционният призив беше „оставка”, съпътстваха го освирквания.

#ДАНСwithme: Да запълним всичко от Орлов мост до Плиска

"От Орлов мост до Плиска - да изпълним Цариградско за снимка за спомен тази неделя”! Това е призивът, който набира скорост в соци...

Протестиращите са разпънали лозунги, на някои от които пише: „Революция”, „Орешарски е истински комунист, ти го плюеш, а той вика – дъжд вали”. Недоволните граждани развяват български знамена.

Паралелно 30-ина души протестират пред президентството срещу изявлението на президента Росен Плевнелиев към нацията, което той направи в петък. Те държат плакати с надписи: „Плевнелиев, ти си обикновен говорител на ГЕРБ”, „Двуличен си, но нито едно от лицата не е на държавен глава”, „Плевнелиев върти бизнеса си, а не държавата”.

Имаше кратък сблъсък между двете групи протестиращи, но полицията предотврати по-сериозни скандали. Участниците в протеста срещу правителството на Пламен Орешарски казаха, че имат разрешение от Столична община за своя протест и не са заедно с тези, които протестират срещу президента. Те казаха на протестиращите срещу президента да си изберат друго място или час, а да не протестират на едно и също място.

Призив във Фейсбук, озаглавен "От Орлов мост до Плиска - да изпълним Цариградско за снимка за спомен тази неделя”, набира скорост. Инициаторите предлагат протестът да изпълни пространството Цариградско шосе - Орлов мост – Плиска, за да стане ясно колко масови са шествията всъщност.

Подписка с искане за оставката на президента започват от утре

В цялата страна от утре (8 юли –б.р.) започва подписка с искане за оставката на президента Росен Плевнелиев, съобщава БГНЕС. ...

От началото на демонстрациите мълчалив протестиращ мъж, облечен в народна носия, стои всяка вечeр неподвижно по време на шествието от Министерски съвет към Парламента.

За 24 дни той не е изрекъл и дума. Неподвижен и с вдигнат нагоре юмурк, всеки ден изпраща протестиращите от Министерския съвет към Парламента. Сменя позицията си само с няколко метра и винаги остава в полезрението на недоволните като един от техните талисмани. Всеки, който мине покрай него, му ръкопляска.

Мълчаливецът остана верен на себе си и запази мълчание и пред камерата на bTV. Но в отговори писмено кой е. Иван Дончев е с народна носия, защото за него тя е като да носи трибагреника в ръка. Юмрукът е символ на обединението, а мълчанието допълва силата на жеста, пише Иван. Отхвърля пряка връзка с мълчаливия протест на площад "Таксим" в Истанбул. Приликата е в това, че малкият човек е осъзнал силата на мълчанието в битката с "Голиат". Иван ще продължи да мълчи сред протестиращите, стига това да им дава сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com