3704 заявления за ин витро процедури са подадени тази година

5581
3704 заявления за ин витро процедури са подадени тази година

Българската държава и занапред ще продължи активно да подкрепя и да подпомага хората с репродуктивни проблеми.

Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Пловдив на среща на представители на държавната и местната власт с двойки с репродуктивни проблеми от областта, съобщиха от МЗ, цитирано от БГНЕС.

Срещата, която бе организирана по повод Деня на християнското семейство – 21 ноември, е по инициатива на областният управител и областен координатор на ГЕРБ - Пловдив Здравко Димитров и се проведе под патронажа на народния представител Димитър Лазаров. Участие в нея взеха народни представители, кметът Димитър Иванов и съветници от Община Марица, Радина Велчева – председател на Националния фонд за асистирана репродукция и др.

Министър Атанасова подчерта, че от създаването на Център "Фонд за асистирана репродукция" през 2009 г. досега заявление за финансиране са подали над 18 350 души. Родените до края на 2011 г. деца са 1750, а през тази година броят им надхвърля 400.

Само през 2012 г. са подадени 3704 заявления, като от тях са разгледани 3544. Връчени са 3770 заповеди за започване на процедури по ин витро в 26-те клиники, с които Фондът има сключени договори. Общият размер на изразходваните средства през тази година е 12 300 000 лв.

На срещата бяха дадени практически разяснения на присъстващите двойки с репродуктивни проблеми от цялата Област Пловдив. Експерти на Министерството на здравеопазването отговориха на поставените въпроси и разясниха новите моменти в организацията на работа на Фонда.

Пеенето облекчава родилните болки

Който пее, зло не мисли. В този случай поговорката изглежда така: Която майка пее, облекчава родилните си болки. Пеенето по време на б...

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com