4000 ин-витро бебета са родени през 2012

18054
4000 ин-витро бебета са родени през 2012

4000 бебета са родени през 2012 година по метода ин-витро. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след откриването на Многопрофилна болница за женско здраве „Надежда” в столицата, съобщава агенция „Фокус“.

Имаше смисъл да направим промяна в Закона за здравното осигуряване и да гарантираме шанс за дете за всички двойки с репродуктивни проблеми, заяви здравният министър. Тя уточни, че предстои подписването на договорите между изпълнителите на медицинска помощ и НЗОК

Здравната каса ще плаща ин витро процедури

Здравната каса ще плаща за ин витро процедури, интензивно лечение и ваксини от догодина, съобщи Нова телевизия. Това е една от добрите ...

„С Бюджет 2013 стана възможно и ин-витро процедурите да се плащат от касата. Средствата, които са отделени за ин-витро за тази година са 15 млн. лв. Досега се поемаха от държавния бюджет и кешови плащания. Нищо не се променя в работата относно ин-витро процедурите. Ще се запази функцията на Фонда за асистирана репродукция. Там ще се подават молбите. Там те ще се оценяват от експерти. След това ще се препращат към НЗОК, с която лечебното заведение има договор. Сменя се само платецът на средствата – не Министерството на здравеопазването, а НЗОК”, обясни Атанасова. Тя припомни, че традиционно договорите между лечебните заведения и касата се подписват през месец февруари.

Директорът на Фонда за асистирана репродукция д-р Николай Лалев каза, че ще има достатъчно финансиране за 2013 г., договорите ще бъдат сключени.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com