820 се оплакали от дискриминация през 2012 г.

4382
820 се оплакали от дискриминация през 2012 г.

820 жалби и сигнали от цялата страна са постъпили за 2012 година в Комисията за защита от дискриминация, а образуваните за периода преписки са 336. Това обяви във Варна председателят й Ана Страшимирова. Най-много са преписките свързани с личното положение на засегнатите като семейно положение, образование, местоживеене и др. На второ място по брой са преписките по признак увреждане, следвани от жалби за етническа принадлежност, допълни тя.

В по-голямата си част сигналите за дискриминация на етнически принцип се отнасят за липса на достъп до обществени места, различно отношение при наемане на работа и др.

Страшимирова коментира, че едно от значимите решения на комисията е подготвеното предписание за изработване на законопроект, който предвижда изравняване на възможностите на биологичните родители на деца с трайни увреждания с тези на останалите членове на обществото и в частност - приемните семейства и биологичните родители на деца без увреждания, включително и при гледане на дете с увреждания, което е навършило 18 години.  

По думите й това е факт след жалба на родители на деца с увреждания от морската столица. По този сигнал комисията е постановила, че жалбоподателите са дискриминирани, тъй като не могат да участват в обществения живот. Предвижда се след промените в нормативната уредба родителите на деца с трайни увреждания да получават възнаграждение за отглеждането на рожбите си, както и да се водят на трудов стаж, каза още шефът на КЗД.

Как българите зачитат "другостта"

В България дискриминация почти няма - така поне излиза от отговорите на българи, участвали в последното проучване на Евробарометър за ...

Снимка: архив, БГНЕС

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com