9 българи са задържани в Сърбия, подготвяли протест срещу китайския премиер

17640
9 българи са задържани в Сърбия, подготвяли протест срещу китайския премиер
Снимка: Thinkstock

Деветима български граждани бяха задържани в сръбската столица Белград, които са подготвяли протест срещу китайския премиер Ли Къцян. Те са били членове на китайската опозиционна организация Фалун Гонг.

Според властите в Пекин Фалун Гонг е религиозна секта и тя бе обявена извън закона.

Арестуваха внука на Тито

Сръбската полиция арестува 67-годишният внук на югославския диктатор Йосип Броз - Тито. Внукът, който се нарича Йосип Йошка Броз, бил з...

Българите подали девет заявления за разрешение за провеждане на протест по време на срещата, която се открива днес в Белград. Сръбските власти забранили демонстрацията и отговорили отрицателно на искането за протест.

След задържането им българите са прехвърлени в затвора в "Падинска скела". Всички те са били принудени да подпишат декларация, че са дошли в страната, за да организират протест. Силите на реда са им казали, че ако не подпишат тази декларация няма да могат да напуснат Сърбия свободно и ще трябва да бъдат депортирани.

През последните няколко дни граничните власти на Сърбия са върнали обратно двама хървати и един словенски гражданин, които също са били членове на организацията Фалун Гонг. Днешната среща в Белград ще бъде охранявана от над 10 000 сръбски полицаи.

БГНЕС припомня, че срещата ще бъде открита в 17.00 часа местно време от домакина сръбския премиер Александър Вучич и неговия почетен гост китайския премиер Ли Къцян. Във форума, който продължава два дни, ще вземат участие лидерите на 16 страни от Източна и Централна Европа. 14 държави ще бъдат представени от премиерите си, а Хърватия от вицепремиера. Общо в нея ще вземат участие 1350 души, форумът ще бъде отразяван от 1100 журналисти. Това е трета подобна среща, която ще премине под мотото: "Нов двигател, нова сила, нова платформа".

Демби е бил задържан за наркотици във вторник

Димитър Вучев-Демби е задържан във вторник (2 декември) в София. Той е бил спрян с колата си от полицаи в кв. “Борово” в Со...

За утре са предвидени двустранни срещи между участниците и откриването на Четвърти икономически форум. В центъра "Сава" ще бъдат представени много китайски компании, ще има и тематични панели. За утре следобед в правителствения дворец в Белград е предвидена среща между премиерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com