Април ще е хладен и дъждовен

16862
Април ще е хладен и дъждовен

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде под нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11°, а за планините – от минус 5 до 3°. Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), БАН, съобщи агенция "Фокус". Най-ниските температури през април ще са между минус 5 и 0°, а най-високите – между 21 и 26°. Последните по-масови пролетни слани се очакват през втората половина от второто десетдневие.

През повечето дни от април времето над страната ще се определя от циклонални вихри преминаващи през Балканския полуостров. Често ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Най-голяма вероятност за превалявания има на 1-ви, към 3-5-ти, 8-11-ти, 13-16-ти, около 20-ти, към 23-ти и в края на месеца.

В началото на месеца температурите ще бъдат по-високи от обичайните, след преминаването на атмосферен фронт слабо ще се понижат. По-чувствително понижение на температурите ще настъпи в края на първото десетдневие и през второто температурите ще бъдат по-ниски от обичайните.

Има вероятност през периода 11 - 16-ти април в Предбалкана и по високите полета дъждът да преминава временно и в сняг. През третото десетдневие ще има повече слънчеви часове; в началото на десетдневието температурите слабо ще се повишат, но до края на месеца ще останат по-ниски от нормалните.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com