БСП предлагат "почивката" в пенсионната реформа да продължи

33038
БСП предлагат "почивката" в пенсионната реформа да продължи
Снимка: БГНЕС

Преди 10-тина дни социалното министерство представи официално дългоочакваните предложения за пенсионната реформа. Днес от БСП заявиха твърдо „не” и отговориха с кардинални предложения за реформи.

През 2010 година правителството на ГЕРБ реши, че пенсионната възраст ще расте. Това доведе до масови протести, но без резултат. Увеличение имаше, но до тази година, когато беше спряно. Социални експерти и социалният министър настояват от догодина увеличението да продължи. Днес от БСП предложиха точно обратното – възрастта да се замрази за още година.

Манолова: Още утре внасям законопроекта за пенсионирането на миньорите

Първият законопроект, който ще внеса, ще бъде за пенсионирането на миньорите. Ще го направя още утре, обещала съм. Това заяви малко сле...

Преди дни миньорите в Мадан излязоха на улицата заради вероятността от догодина и тяхната възраст за пенсиониране да нарасне. От БСП обаче и на това отвърнаха със законопроект – условията за пенсиониране да бъдат замразени още три години.

Така пенсиите им да продължат да се изплащат не от професионалните фондове, а от НОИ, информира Нова телевизия.

Предложението подкрепиха и от дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Въпреки че според тях пари за пенсии има – дори и сега.

Поредното замразяване на условията би струвало над 100 милиона лева. От най-голямата партия в парламента – ГЕРБ – засега отказват от коментар. Евентуалният им бъдещ коалиционен партньор обаче се обяви против.

Готви се вдигане на възрастта за пенсиониране на миньорите с 8,5 години

С 8 години и половина ще се увеличи от следващата година възрастта за пенсия на миньорите. Това ще стане, като се спре действието на ...

Междувременно отлагане на срока предложиха и от ДПС. Но не с три, а с две години.

И още едно предложение на БСП. Хората, на които не им достигат 2 години осигурителен стаж или възраст да могат да се пенсионират по-рано, но срещу по-ниска пенсия. Тези предложения вече бяха отхвърлени от предходния парламент.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com