Бареков поиска Борисов да уволни Янев

5951
Бареков поиска Борисов да уволни Янев
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков изпрати открито писмо до премиера Бойко Борисов. В него се казва, че Яне Янев злепоставя името на министър-председателя. По-рано днес Николай Бареков заяви, че настоява Борисов да уволни съветника си Яне Янев и че ще подаде сигнал срещу него до главния прокурор Сотир Цацаров.

Ето какво пише той в откритото си писмо:

Открито писмо до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов от Николай Бареков, член на Европейския парламент, член на ръководството на парламентарната група на Европейските консерватори и реформисти

Г-н Министър-председател,

Бареков издигна Лечков за кмет на Сливен и смени датата на Костинбродската афера

"България без цензура" (ББЦ) издигна Йордан Лечков за кмет на Сливен. Държавата има нужда от промяна, от различен модел на управление, ...

Вчера лице, което представлява Вашата институция, в случая Вашият съветник г-н Яне Янев, използва медия, обслужваща Вас (Медиапул), за да изрече недопустими, противозаконни и безумни твърдения и напътствия към независимата съдебна система, с цел да бъда оклеветен, опозорен и ликвидиран като Ваш единствен и пряк политически опонент включително и „отзован“ и осъден от прокуратурата, каквото и да означава това безумие.

Вашият съветник в качеството си на висш служител в Министерски съвет, занимаваш се с корупционните въпроси, постави срок на независимата съдебна система, в случая прокуратурата, и ултиматум аз да бъда подведен под съдебна отговорност до края на предизборната кампания за кметове и общински съветници (края на месец октомври).

Допускам, че Вие не сте наясно с въпросните изпълнения на Вашия съветник, но те злепоставят Вашето име, институциите в Република България, както и допускат основателното съмнение за, че Вие упражнявате контрол върху прокуратурата и българския съд.

Вашият съветник дори предложи да бъда „отзован“ от ЕП. Подобен термин не съществува в правния мир нито на Република България, нито в европейското законодателство.

По същество, думите на Вашия съветник Яне Янев представляват директна заплаха към мен в качеството ми на европейски депутат и лидер на българска партия, рекет, шантаж и търговия с влияние с поверената Ви от парламента институция.

От Бареков до Доган - кредиторите търсят и две, и двеста от КТБ

Цветан Василев и свързани с него лица се оказаха във фокуса на новините в медиите, считани за свързани с Делян Пеевски. Както може да с...

Този казус в понеделник в 9 сутринта ще бъде отнесен до главния прокурор на Република България.

Въпросът е само един – Вие стоите ли зад Яне Янев, неговият рекет и търговия с влияние спрямо мен или той доброволно и в лично качество нарушава Конституцията на Република България, която категорично пази разделението на властите и не допуска вмешателство на изпълнителната власт спрямо съдебната?

Г-н Борисов, наясно съм, че лицето Яне Янев си „купи“ поста Ваш съветник за индулгенция и политически чадър с клеветите и сигналите, с които заля българската прокуратура и медиите миналото лято и беше основно острие на олигархията и статуквото спрямо мен и моята партия. Преди 4 години това лице щеше да Ви уволнява, а сега Вие си го назначихте, за да омаскарява опозицията, към която Вие проявявате ту необяснимо благоразположение, ту типичната за българските нрави нетърпимост.

Настоявам още в понеделник Вие да уволните и дори да поискате преди това оставката на Вашия съветник, заради изключителната му арогантност, глупост и себичност при погазване на законите на Република България. Думите на Яне Янев хвърлят огромна сянка на съмнение върху начина, по който се упражнява изпълнителната власт в България.

Ако целта на т.н „съдебната реформа“ е Министерски съвет да нарежда на прокуратурата саморазправа с опозицията, то явно сте я постигнали още преди реформата да е факт.

Жената до Бареков: Той бе най-големият проблем на статуквото

Бареков бе най-големият проблем на статуквото. На Бойко Борисов, на целия ГЕРБ, на половината журналисти. Той плати цената за това, че...

Ударите под кръста срещу мен и моята партия започнаха от Вашите послушници и обслужващи Ви журналисти от момента, в който спечелих 11% на европейските избори в се превърнах в първостепенна заплаха за статуквото.

Защо, г-н Борисов, никой от Вас (нито Вие, нито Вашите съветници) не реагираха, когато олигархията превърна дейността на парламента в търговия на дребно и купи моите депутати, а сега Вашите копои, насъскано ясно от кого, са готови да ме атакуват брутално с всички непозволени от закона средства. Това ли е хигиената във вашия МС?

Ако Вие не вземете незабавните мерки срещу лицето Яне Янев и той не бъде уволнен, още следващата седмица казусът с неговото погазване на закона, ще бъде отнесен от мен до Европейския парламент, Европейската комисия и всички институции, които упражняват мониторинг върху натиска на политиците спрямо съдебната система. По същество нарушаването на закона от Вашия съветник представлява нарушаване на закона от Вас като премиер.

П.С. И една информация, вероятно убягнала от зоркия Ви поглед. Г-н Борисов, безразлично ли Ви е, че Вашият съветник редовно чакаше пред кабинета на Цветан Василев в сградата на КТБ, намираща се на площад Гарибалди в периода 2009 - 2013 година? Това е точното време, в което той щеше да Ви уволнява нееднократно. Както лично аз, така и мнозина посетители и служители на банката са забелязвали странното поведение на Яне Янев, който често беше редовен посетител на председателя на Надзорния съвет Цветан Василев, често и в компанията на други „изтъкнати общественици“. В този период Вашият съветник в борбата с корупцията си е тръгвал с обемни и не чак толкова обемни бели пликове от сградата на Гарибалди и кабинета на кабинета на Василев, а сега този същият човек е Ваш душеприказчик по темата КТБ и други болезнени за Вашето управление теми.

За горното Ви гарантирам, че ще бъде описано в сигнала до главния прокурор, що за хигиеничен политик заема висш пост във Вашето правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com