България е най-толерантното към хомосексуалистите място на Балканите, сочи проучване

21288
България е най-толерантното към хомосексуалистите място на Балканите, сочи проучване
Снимка: Getty Images/Guliver

Световно проучване определи България за най-толерантното към хомосексуалните хора място на Балканския полуостров. Допитването е обхванало повече от 100 000 души в 123 държави.

България е на 52-о място в сравнение с останалите страни, но на първо сред балканските държави. У нас на въпроса "Смятате ли, че вашият град или район са добро място за живеене на хомосексуални" с "да" са отговорили 27%, а с "не" - 34%.

Гейове бойкотират руската водка

Британски и канадски гей дискотеки, ресторанти и барове бойкотират руската водка в знак на протест срещу руското законодателство, д...

Проучването определя най-гостоприемните и най-негостоприемните към хората с хомосексуална ориентация страни. Начело в класацията по толерантност е Холандия, където 4 от 5 анкетирани смятат, че страната им е добро място за гей двойките, информира bTV.

Анкетата не обхваща дузина държави, сред които Египет, Саудитска Арабия, Иран, Ирак и Кувейт. В тях дори задаването на подобни въпроси е неприемливо.

Според Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет, толерантността на българина все още е по-скоро мит, отколкото реалност.

Той обясни: „Един човек може да е толерантен спрямо това гей хора да живеят и да не бъдат преследвани от закона в държавата, но да е силно нетолерантен към това да се легализират техните съюзи. Друг пък може да е нетолерантен към това те да работят на едно работно място с него и да му бъдат съседи. Трети може да са крайно враждебни към идеята собственото им дете да бъде хомосексуално”.

Англиканската църква ще позволи на гейове да стават епископи

Църквата на Англия вдигна забраната си гейовете духовници да не стават епископи, съобщи Би Би Си. Съгласно новите правила свещениците...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com