Четири са присъдите за незаконен добив на дървесина от началото на годината

4634
Четири са присъдите за незаконен добив на дървесина от началото на годината
Снимка: БГНЕС

Четири са присъдите за нерегламентиран добив на дървесина, постановени от началото на 2015 г. Общо образуваните от прокуратурата производства са 62, информира БГНЕС. Това се посочва в писмен отговор на министъра на земеделието и храните Десислава Танева на депутатски въпрос, предаде репортер на БГНЕС. Общо 22 са присъдите за престъпления срещу гората от 1 януари до 28 септември 2015 г., уточнява Танева. 15 от тях са за незаконно транспортиране на дървесина.

От началото на годината за констатирани нарушения в горските територии – държавна и недържавна собственост, са съставени общо 10 122 актове за установяване на административни нарушения. За констатирани пропуски при добив на дървесина са издадени 1 874 акта.

17 000 лева струва информационната система за превозни билети за дървесина

17 000 лева струва разработването на информационната система за издаване на превозни билети за дървесина. Това заяви министърът на земе...

Министърът на земеделието припомня, че според последните промени в Закона за горите, считано от 1 януари 2016 г. се въвежда ограничение за автомобилите, извършващи транспорт на дървесина.

Те ще трябва да бъдат снабдени с действащо GPS-устройство, с които ще има възможност за тяхното проследяване. “Въвежда се и задължение на собствениците на обектите, в които постъпва, преработва се или се експедира дървесина, да осигурят постоянно видеонаблюдение в тях”, посочва Десислава Танева и допълва, че след известен период ще бъде анализиран и конкретния ефект от въведените мерки.

Според МЗХ бъдещите мерки, работата на 173 мобилни екипи, както и допълнителното маркиране на отсечената дървесина от държавните гори преди нейното транспортиране с пластини с уникален идентификационен номер и електронизацията на системата за издаване на превозни билети, ще направят достатъчно надеждна системата за добив, преработка и транспорт на дървесина, включително за износ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com