Дацов: Невъзможно е КТБ да бъде оздравена

28653
Дацов: Невъзможно е КТБ да бъде оздравена
Снимка: БГНЕС

Няма шанс КТБ да започне отново работа, без значение в какъв размер са обезценените активи на банката. Вероятно още следващата седмица БНБ ще започне процедура по несъстоятелност. Това заяви икономистът Любомир Дацов пред "Фокус" по повод данните от одита за КТБ.

„При такъв размер на провизиране на кредитите, което означава, че има налични кредити, но те едва ли могат да бъдат събрани, тези пари са дадени, вложени в предприятия, но нямат обезпечения насреща. Ако дадете пари на някого и след това не си ги търсите или просто нямате документ, затова едва ли той ще ви ги върне“, обясни икономистът.

Банкови шегички

Смях в залата – най-чаканият официален документ в България т.е. одитният доклад за КТБ вече видя бял свят. Цифрите са факт, а въп...

Според него недостигът от 1,6 млрд лева във Фонда за гарантираните депозити не е толкова голям проблем за държавата и банките и средствата ще бъдат намерени.

„За някои хора тази сума звучи фантастично, но за държавата и банковия сектор тази сума не е толкова голяма. Важно е хората да знаят, че банките дължат тези пари във фонда и не е нужно да се вземат от бюджета. Ще бъде емитиран дълг, но в последствие той ще бъде възстановен от вноските на банките в този фонд. След отнемането на лиценза на банката трябва да се види по каква схема ще бъдат осигурени съответно депозитите“, каза още Дацов.

Дори след евентуалното отнемане на лиценза на КТБ гражданите трябва да знаят, че гарантираните депозити няма да бъдат изплащани веднага, а поетапно, допълни експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика