Дават на МВР 195 млн лева за нови хеликоптери за гасене на пожари

4389
Дават на МВР 195 млн лева за нови хеликоптери за гасене на пожари

195 милиона лева за нова техника за предотвратяване на бедствия и аварии ще получи Вътрешното министерство. Парите ще бъдат осигурени от програма "Околна среда", съобщи „Дарик”.

След като дълги години държавата изпитваше затруднения в гасенето на горски пожари и трудно достъпни райони, МВР най-накрая намери пари за нов специализиран хеликоптер. Около 40 млн. лв. ще струва новата летателна техника, като парите няма да бъдат отделени от годишния бюджет на МВР, който всяка година надминава 1 милиард лева. От програмата министерството ще получи общо 195 милиона лева, които ще бъдат похарчени за техника при гасене на пожари и овладяване на бедствия при наводнение.

Витоша - еманация на лошото, случващо се с нашата природа

Витоша всъщност е еманация на всичко недобро, което се случва през последните 20 години по отношение опазването на нашите природни крас...

МВР ще получи средствата със съдействието на екоминистерството, което е водило преговорите с Брюксел. Министърът в оставка Нона Караджова и главен комисар Николай Николов - шеф на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, подписаха договора по ОП „Околна среда”.

Попитан защо едва сега се купува такава специализирана летателна техника за гасене на пожари предвид огромния бюджет на МВР, зам.-министърът на вътрешните Димитър Георгиев заяви, че до момента е нямало пари и уточни, че за капиталови разходи от годишния бюджет на МВР се заделят само 30 млн. лева.

Министърът в оставка Нона Караджова обясни, че необходимостта от ускоряване на нуждата от нова техника за гасене на пожари е бил пожарът на Витоша от миналото лято.

Освен нов хеликоптер с парите ще се купят нови 134 високопроходими автомобили за гасене на пожари, защитна екипировка, съоръжения при бедствия от наводнения и временен лагер тип селище с капацитет 2000 души.

Караджова обяви 11 нови защитени местности

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписа 11 заповеди за обявяване на нови защитени местности с обща площ 1268,983 д...

Към момента няма риск от наводнения заради обилни валежи или снеготопене. В това увери министърът в оставка Нона Караджова, като се позова на данни от метеорологичния институт на БАН.

Караджова съобщи още, че предстои създаването и на национален регистър, който ще описва моментното състояние на всички водни съоръжения в държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com