"Дневник" и "Капитал" стават собственост на "Алфа Банк"?

25958
"Дневник" и "Капитал" стават собственост на "Алфа Банк"?

Гръцката „Алфа Банк” може да стане новият собственик на популярния български вестник „Капитал” и електронното издание „Дневник”, част от медийната група "Икономедиа".

Справка в Търговския регистър показва, че досегашните собственици на авторитетните медии – Иво Прокопиев (51% дял) и Теодор Захов (49% дял) са заложили всички активи на „Икономедиа” срещу три кредита - два на стойност от над 4 млн. евро и един револвиращ от 350 хил. евро, изтеглен през юни 2011 г. от „Алфа Банк”. Главницата по всички задължения към днешна дата възлиза на 8,86 млн. евро.

Ипотекираните активи включват търговските марки „Капитал”, „Дневник”, „Хоремаг”, „Кариери”, „Строителството и градът”, включително уебсайтовете им, офисът на „Икономедиа” плюс всякакви вещни активи – автомобили, телевизори, камери, мобилни телефони, офис оборудване. Заложена е и редакционната политика на всички издания, заедно със сайта за снимки Foton.bg.

Какви са задълженията на "Икономедиа" към "Алфа Банк" и защо е възможно гръцката банка да вземе "Дневник" и "Капитал" - четете в Expert.bg

Ем. Георгиев: Има неопровержими доказателства за връзка между Дянков и Прокопиев

Подали сме сигнал до главния прокурор и сме доказали, че Иво Прокопиев и неговите приближени само за 2009 година са прикрили над 25 м...

Междувременно от "Икономедиа" публикуваха официална информация, в която се съобщава, че медийната група е изненадана от решението на "Алфа Банк" да предприеме действия за усвояване на обезпечения и назначаване на управител на дружеството "Икономедиа" АД. По непотвърдена информация това е Пламен Божинов, но от "Дневник" заявиха за Actualno.com, че г-н Божинов не е представен като изпълнителен директор на групата.

"Икономедиа" твърди, че е изплатила в пълен размер всички дължими суми по договорения с банката погасителен план. От медийната група казват още, че са предприели всички необходими правни действия, за да защитят функционирането на своите медии.

Какви са основанията на "Икономедиа" за съдебни действия - прочетете повече в Expert.bg

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com