До 4 години в образованието ще се търсят 150 000 висшисти

34076
До 4 години в образованието ще се търсят 150 000 висшисти

След 4 години сферата на образованието ще изпитва най-остра нужда от служители.

В просветата ще има 135 217 свободни места за хора с висше образование. В търговията ще се търсят 91 000 висшисти, а в държавното управление - малко над 87 хил. Най-малко ще е предлагането при финансите и здравеопазването - около 50 хил. свободни места за всяка сфера.

Това сочат данните на Агенцията по заетостта, цитирани от "Сега". Агенцията е изготвила средносрочна прогноза до 2018 г.

Най-голямото предлагане на работа ще е в икономическите сфери, в които човек със средно образование може да си намери работа. Тук първото място е за търговията - с 315 хил. свободни места. Значително ще е търсенето и на работници в транспорта, строителството, производството и хотелиерството.

Едва 6% от безработните младежи на възраст 15-24 г. са висшисти, сочат данните на АЗ от началото на годината. Преобладаващата част са с основно и по-ниско образование - 49 на сто, а 45% са със средно образование. Основните причини младите, завършили университет, да са без работа са предлаганото ниско заплащане, липсата на трудов опит и квалификация. Според националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта до 2020 г. държавата ще осигурява стаж, работа или продължаване на образованието в рамките на 4 месеца на младежите.

Образователният министър не иска помощните училища да бъдат закрити

Аз съм против помощните училища да бъдат закрити. Искам да видя как ще бъдат преструктурирани, за да бъдат по-функционални. Това заяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com