Дърво от Видинско стана "Дърво с корен 2014 година"

24823
Дърво от Видинско стана "Дърво с корен 2014 година"

Победител в конкурса "Дърво с корен 2014" стана чинарът във видинското село Арчар, предаде БГНЕС.

Чинарът е на 51 години и се намира на площада в селото. Мирослав Людмилов, който е номинирал дървото, разказа, че то е засадено в далечната 1963 г. в една събота, като част от приготовленията за Деня на труда - 1 май. Засаждането на дървото е било изключително трудно, тъй като след дълги спорове и караници, то е стигнало до Арчар и е било засадено. По това време Венелин Пашански от Арчар донася 7 фиданки на чинари, след което тръгнали спорове къде да бъдат засадени. Все пак Пашански отстоява правото си една от фиданките да бъде посадена в селото.

Цялото население на селото съвместно полага грижи за дървото. То е част от детството ни, част от хубави романтични моменти на някои хора от селото, нашият живот и дух на село Арчар, посочи Людмилов. По думите му чинарът е символ на село Арчар. Всяка година, когато в селото празнуват традиционния си събор то е естествен декор на фолклорна програма.

На 2-ро място в категорията "Дърво с корени 2014 г." стана дъб в село Градина, област Пловдив. Той е толкова голям, че на него е изградена платформа, на която могат да се качат 20 души. Трети се класира вековният дъб над Сливница, който е над 280 години. 4-ти стана джигуровският чинар в село Джигурово, община Сандански, който е над цели 800 г. Крушата на Даскаловия род в Даскаловата къща в Трявна стана 5-та. Мистично дърво, наречено Дяволското дърво, което е на 350 години и се намира край село Синеморец завърши на 6-то място в конкурса. Легендата разказва, че вечер около него танцували дяволите, затова там имало и кръг, където не расте трева. На 7-мо място е вековната черница в двора на село Крамолин. Самотният бор в местност Ашиклар в Берковския балкан, област Монтана стана 8-мо. 9-то завърши Качармовата топола в село Дъбене, община Карлово, а 10-то се класира Шоповото дърво на пл. "Славейков" в София.

В категорията "Дърво с бъдеще" наградата отиде във Варна, където спечели магнолия, засадена от випуск 2013/2014 г. в двора на НГХНИ "Константин Преславски" по дългогодишна училищна традиция. Александър Иванов, който грабна наградата разказа, че миналата година целият випуск на гимназията се е събрал и е засадил магнолията. Призивът е, когато завършим да се връщаме в училище, за да се грижим за дървото, което сме засадили, посочи Иванов. Традицията учениците да засаждат дървета датира от 2003 г. В момента двора на училището е изпълнен с дървета и статуетки, които обозначават випуска, който ги е засадил. Младото поколение, смята Иванов, трябва да има традиция да засажда дървета, за да се облагородява пространството около нас.

В категорията "Млад природолюбител" победител стана Мадлена Георгиева и група "Мечо Пух" от Горна Оряховица. Те получиха наградата, тъй като са засадили група дръвчета - ясен, бреза и гинко билоба в двора на градината по случай "Деня на Земята". Нар с две стъбла в градината на семейство Стойкови в Петрич стана победителят в най-новата категория на конкурса "Дървото на нашето семейство". Наградата взе Александра Стефанова, която е номинирала дървото.

В категорията "Вековните дървета говорят" тази година имаше трима финалисти. Хилядолетните Белащински чинари от пловдивското село Белащица станаха победители. Те са свързани със спомена за ослепените Самуилови воини, основали селото, което тази година чества точно хиляда години от създаването си.

Кметът на село Белащица разказа, че самият Пенчо Славейков написва произведението си "Неразделни" точно, седейки, под чинарите. На второ място се класира източният чинар в двора на манастир "Св. Георги Победоносец" в село Златолист, община Сандански, където е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Трети стана Скравенският дъб до манастир "Св. Николай" в ботевградското село Скравена, свидетел на посветения на Бога живот на една монахиня след преживяна трагична любовна история.

Мотото на конкурса е "Търсим дървото с корен - с история, произход, традиция, принадлежност, връзка с живото, с природата, със земята, е мотото на конкурса". Общо 34 дървета са били номинирани в тазгодишното пето издание на конкурса "Дърво с корен 2014".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com