ЕК опроверга Мирослав Найденов за заменките

7666
ЕК опроверга Мирослав Найденов за заменките

Слуховете, че Европейската комисия ще вземе решение до края на годината за непозволена държавна помощ по казуса със заменките в България, са неоснователни, а твърденията за налагане на каквито й да е глоби на страната са силно спекулативни.

Това съобщил пред "Капитал Daily" Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони. Отговорът на Уайт е по повод твърдението на земеделския министър Мирослав Найденов от вторник, че Брюксел ще се произнесе до края на годината дали държавата е допуснала непозволена помощ за заменките, извършени в периода 2006-2009 г. по време на тройната коалиция, предаде БГНЕС.

Подозренията на Брюксел са, че някои от десетките сделки със земи от периода са извършени при по-ниски от пазарните цени. Найденов коментира, че очаква изходът да е неблагоприятен за България и Брюксел да заведе дело в Европейския съд в Люксембург. Още преди няколко месеца той заяви, че България може да бъде глобена от съда с между 2 и 8 млрд. лв. Във вторник той добави и че очаква сумата да бъде удържана от бъдещи плащания от еврофондовете за земеделие, тъй като държавата не разполага с толкова пари.

"Комисията не е приключила оценката си по казуса и все още не се е ориентирала по отношение на резултатите. Слуховете, че ще вземе официално решение скоро, не са основателни", каза Роджър Уайт. От министерството на земеделието вчера казаха, че "министърът е коментирал хипотези на възможните изходи от ситуацията".

В сряда бе публикуван и обичайният месечен списък на ЕК за наказателни процедури срещу държави, нарушили европейското законодателство. Въпреки очакванията на мнозина казусът със заменките не присъства в него.

"Дори комисията да вземе решение, че има непозволена държавна помощ, то следващата стъпка е да разпореди страната да я възстанови. Процедурата за държавна помощ не предвижда налагане на санкции или наказания на държавата членка", обясни Уайт и добави, че при положение че решението все още не е взето, да се прогнозират "каквито и да е бъдещи съдебни или други процедури, глоби или санкции може да се разглежда само като силно спекулативно и преждевременно".

По повод възможната глоба пък в. "Сега" цитира специалист по европейско право, който заявява, че дори да бъде наложена глоба на България, тя няма как да се удържи от бъдещи еврофондове, защото "наказанията за неправомерна държавна помощ се плащат от държавния бюджет".

Вчера Найденов отбеляза за пореден път, че отговорността за развитието на случая със заменките ще е изцяло на тройната коалиция и хората "трябва да имат предвид заменките и глобата, като гласуват" догодина. Още в началото на мандата на ГЕРБ върху заменките бе наложен мораториум и те останаха "бутикови гори" без право на строеж. Преди година, когато стана ясно за официалното разследване на Брюксел, от коалицията "За да остане природа в България" напомниха, че министър Найденов може да спре цялата процедура, ако издаде заповед, че заменките са представлявали непозволена държавна помощ. Найденов обаче така и не пристъпи към тази опция. Във вторник той дори заяви, че даже да бъде принудена с решение на ЕК, държавата едва ли ще може да си вземе парцелите обратно или да получи доплащане до пазарна цена от собствениците, защото "те едва ли ще искат, тъй като по това време законът е позволявал тези заменки".

Редактор: Десислава Симова

Ирак иска да купува пшеница, олио и месо от нас

Ирак има интерес от закупуване на селскостопанска продукция предимно пшеница и месо. Това каза министърът на земеделието на Ирак Н. П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com