Една година от потопа в Мизия

6405
Една година от потопа в Мизия
Снимка: БГНЕС

Преди година, на днешния ден мизийското село Крушовица беше потопено заради постоянното покачване на нивото на река Скът. На следващия ден последва и смъртоносният потоп в Мизия.

Домовете на над 1 200 души бяха негодни за живеене, а 2/3 от наводнените близо 700 къщи все още се нуждаят от основен ремонт. 103 постройки пък бяха напълно срутени. Хората в Мизия бедстват и до ден днешен.

Същата година, през декември, хората отново изпаднаха в страх и си припомниха за водния ад от преди месеци. Нов воден хаос, причинен от избили подпочвени води след повишаване нивото на река Скът в Мизия, наводни над 100 къщи.

Според официалния доклад, оповестен от прокуратурата във Враца едва на 15 май 2015 г., виновни за потопа няма. Водното бедствие, което опустоши Мизия, е било неизбежно и в следствие на невиждани хиляди или милион години валежи.

В доклада е записано: "Бедствието в Мизия е резултат от възникване на три типа наводнение - речно, скатово и евентуално наводнение от подземни води, проявили се едновременно. В резултат, на това се е формирала висока вълна с изключително голям обем и връх, която съответства на събитие, което се случва веднъж на хиляда години /съгласно експертно заключение на проф. Пламен Нинов – НИМХ – БАН – веднъж на един милион години/. Настъпването на бедствието е било неизбежно, като в случая състоянието на речното легло и изградената хидротехническа инфраструктура не са били от съществено значение за намаляване мащаба на бедствието".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com