Екатерина Захариева: Президентът ще насрочи дата за референдум

6331
Екатерина Захариева: Президентът ще насрочи дата за референдум
Снимка: БГНЕС

"Не беше очаквано само един от въпросите да остане за референдум и това беше дълбоко разочарованието. Не мисля, че президентът е бламиран. Истината е, че нито една от политическите сили не заяви от началото, че не подкрепя мажоритарния вот. Нито една не каза против сме мажоритарния вот". Това заяви Екатерина Захариева, шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев в "Лице в лице".

Според нея голяма част от депутатите и включително и Реформаторски блок, които гласуваха против сега, всъщност преди това са се подписали "ЗА".

Захариева: Трябва да надграждаме, за да има резултат

Хората се умориха да слушат за реформи. Реформа започва да се превръща в неприятна дума, клише. Това каза пред БНТ началникът на каб...

"Президентът ще насочи дата за третия въпрос  - "За и против електронно гласуване". Той също е от изключителна важност, особено заради хората, които живеят в чужбина", заяви Захариева по повод това, че народните представители одобриха само един въпрос за референдум.

Тя заяви, че е постигнат прецедент като са събрали 570 000 подписи на граждани за по-малко от месец, които искат референдум.

"В момента ще насрочи референдум само за третия въпрос. Много по-добре щеше да бъдат попитани и по-трите въпроси.
Това щеше да повиши доверието в политическите сили и управление. Партиите също загубиха много", допълни още Захариева.

Тя посочи данни, в които 28% от младежите до 29 - годишна възраст са политическо активни. Според нея това са тревожни резултати и по този начин няма да се провокират да гласуват.

Захариева: Президентът ще обнародва Закона за МВР без да поставя условия

Добра екипност и връщане на доверието отчете началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева за първите сто дни управление. Н...

"Всяка една политическа сила, с изключение на ГЕРБ, по време на дискусиите почнаха да оформят въпросите си по свой начин. Бяха използвани само оправдания. Всички бяхме съгласни, че  демокрацията не трябва снема правата на законодателните органи", допълни още тя.

Относно избирането на проф. Близнашки за министър-председател на служебното правителство, Захариева заяви: " Тогава той имаше друга позиция, беше в кабинет, който оформяше съдебната реформа. Изборът е на президента Плевнелиев Близнашки да стане служебен министър- председател".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика