Европейският банков орган: Дайте на клиентите на КТБ парите им

24977
Европейският банков орган: Дайте на клиентите на КТБ парите им
Снимка: БГНЕС

Европейският банков орган настоява клиентите на КТБ и дъщерната ѝ банка "Виктория" да получат достъп до влоговете си още днес. Институцията прави това в официално писмо до Българската народна банка (БНБ) и Фонда за гарантиране на влоговете.

В писмото, публикувано на сайта на Европейския банков орган, се съобщава, че двете български институции са информирани, че нарушават директивата за схемите за гарантиране на депозитите.

Добрият Ви приятел държавата е мъртъв (или в много тежка кома)

След точно 3 седмици ще се навършат 25 години падането от власт на Тодор Живков. През това време много се промени. За съжаление на едни...

Според европейския надзор трябва напълно да се премахнат ограниченията пред достъпа до депозитите, произлезли от специалния надзор в Корпоративна търговска банка и ТБ "Виктория", или веднага да задействат механизма за изплащане на дължимите и проверени искания от Фонда за гарантиране на влоговете, съобщава БНР.

От писмо, публикувано късно вчера на сайта на европейската институция, става ясно, че БНБ е "помолена" да гарантира достъпа до средствата на вложителите в Корпоративна търговска банка и ТБ "Виктория" от днес, 21-ви октомври.

Европейската надзорна институция допълва, че ако БНБ не успее да вземе една от посочените две необходими мерки, то тогава Гаранционният фонд ще трябва да изплати заявените претенции и да провери исканията. Гарантирани са всички влогове до 100 000 евро или 196 000 лева.

Европейският банков орган започна разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби още на 25-и септември, за да провери дали мерките, взети от надзора на българската банка КТБ, представляват евентуално нарушаване на изискванията на европейската директива за гарантиране на депозитите. Според нея притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до тях. 

Кольо Парамов: Фондът за гарантиране на влоговете го няма

Иван Искров ще носи голямата отговорност за случващото се в КТБ. Това заяви финансовият експерт Кольо Парамов в ефира на ТВ7. Той прогн...

Уточняваме, че Европейският банков орган няма правомощията да налага задължителни решения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика