Фандъкова: Скъпо покритие може да запази паметниците от посегателства

9965
Фандъкова: Скъпо покритие може да запази паметниците от посегателства

Скъпо покритие може да запази паметниците от посегателства с боя, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти във връзка с паметникa на Съветската армия, който осъмна целият боядисан в розово, съобщава bTV.

„В днешния ден посланието е актуално, но мисля, че няма мястото на паметниците – не трябва там да се отправят такива важни обществени послания. Този паметник определено се превърна в такова място напоследък. Там има творения на видни наши художници и скулптори. Младите хора имат толкова много места в София, на които да отправят посланията си”, посочи градоначалникът.

Паметникът на Съветската армия в розово: "България се извинява!!!"

Тази сутрин паметникът на Съветската армия в София отново осъмна боядисан – изцяло в розово. Под него се четат думи, изписани на ...

По думите й надписът, който гласи „България се извинява” и е по повод годишнината от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, има идейна стойност. „Няма как да не се съглася в днешния ден с подобно послание, но все пак паметниците са част от художественото наследство на един град”, каза още Фандъкова.

На въпрос ще организира ли общината кампания по почистването, Фандъкова отговори, че този паметник е държавна собственост. Затова областната управа създала необходимата организация.

Аз разговарях със зам.-обласния управител - да направят срещи с колегите от СДВР, Столична община и Столичния инспекторат. Готови сме да съдействаме с всичко, което е възможно. Няколкократно съм предлагала на подобни организации, които защитават културното наследство, както и на областния управител, да се направи покритие, което не позволява подобни действия. То е скъпо - давам си сметка за това. Но се надявам да помислят по въпроса”, добави кметът на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com