Готвят се промени за количеството и цената, на която се купува ВЕИ енергия

31530
Готвят се промени за количеството и цената, на която се купува ВЕИ енергия
Снимка: БГНЕС

Излишъкът от енергията, произведена от ВЕИ-тата, ще се изкупува от обществения доставчик по цена за излишък, която на пазара е около 4-6 лв. за мегават часа. Това предвиждат подготвените съвместно с представители на бизнеса законодателни промени в Закона за ВЕИ, предаде БГНЕС.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че досега цялата енергия от ВЕИ е изкупувана за 125 лв. мегават часа. Промените предвиждат и общественият доставчик да купува по-малък обем часове енергия, което ще се постигне чрез приспадане. Договорено е още до края на годината административните разходи в БЕХ да бъдат съкратени с 10%, а това от своя страна да доведе до икономии от 20 млн. лв. Припомняме, че под административни разходи се разбират външни услуги, а не заплати в структурата на държавната енергетика - по думите на самата Петкова.

Петкова обяви още, че чрез законодателни промени КЕВР ще има право да нанася промени в енергийния микс. Ще бъде създаден и фонд за сигурност на електроенергийната система. Той ще бъде захранван с 5% приходи от всички производители на ел. енергия, както и с приходи от продажба на емисии. Законовите промени ще доведат и до избягване на двойното субсидиране. Според Петкова, ако бъдат взети всички мерки, трупането на тарифен дефицит ще спре, ще спре и покачването на цената на тока.

Председателят на БСК Божидар Данев обяви, че е постигнато сериозно решение и няма да има повишаване на цената на тока до края на годината. Работата по предложените мерки ще трябва да бъде свършена до 24 юли.

Бизнесът и правителството са постигнали и съгласие за облекчаване на големите потребители. До 6 месеца ще трябва да се намери решение за ВЕИ-тата и американските централи. Либерализацията на енергийния пазар пък ще покрие дефицита, генериран от АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", смятат от енергийното министерство.

Енергийният министър не знае за интерес на политици и депутати във ВЕИ

Нека уточним, че отсрочка КЕВР да отложи ценовия период може да има само след законодателна промяна. Това заяви енергийният министър Те...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика