И Найденов не каза за кого е била схемата 19/45

30509
И Найденов не каза за кого е била схемата 19/45
Снимка: БГНЕС

Схемата 19/45, за която говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди седмица, е била създадена за определена политическа сила. За коя точно обаче министърът на земеделието по времето на ГЕРБ и лидер на БАСТА Мирослав Найденов така и не отговори, като прехвърли отговорността за казването на имената на тези, които говорят за схемата.

Цифровото съчетание, за което заговори Борисов и което бе потвърдено от Найденов, се изразява в това, че на 19 число от всеки месец директорите на шестте горски държавни предприятия е трябвало да отчитат по 45 000 лева - на заместник-министърка в МЗХ. Единствената такава е инж. Валентина Маринова от квотата на ДПС. На път да даде подробности по случая обаче Юри Миков - директор на Държавното горското стопанство за Северозападна България със седалище във Враца, загина в катастрофа в Гърция. „Заради неговата памет и за честа на пагона” Найденов обяви в сутрешния блок на bTV, че говори днес.

Борисов: Загина Юри Миков, който беше готов да разкаже за числата 19 и 45

Мистериозните числа 19 и 45 обсъди за пореден път пред медиите в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Преди някол...

„Това, което стига до мен като бивш министър, стига и до други депутати, които са действащи, очевидно това нещо е стигнало и до Борисов, разговарял съм с някои депутати от управляващата коалиция, които също знаеха за подобна схема. Това, което се коментира, е, че този човек трябва да транспортира тези средства към определена политическа сила”, каза бившият министър. По думите му шестте предприятия са най-мощните икономически структури след НЕК с годишни обороти от около 400 милиона лева и апетитите към тях са големи.

Той допълни, че за да се осъществи подобна схема, директорите е трябвало да допуснат незаконна сеч, чрез която да се събират такси на черно, които да покрият изискваната месечна сума.

Бившият зам.-председател на Агенцията по горите Валентин Карамфилов обяви, че директорите на горските стопанства са били принудени да си плащат, за да запазят постовете си по времето на Найденов. Министърът обаче отрече подобна схема, която би трябвало да е „лъснала” досега. В своя защита посочи Карамфилов като най-бързо уволнения служител при управлението на ГЕРБ – за две седмици, тъй като събирал пари.

Връщайки се към Юри Миков, Найденов каза: „Заради това, че отстояваше определени позиции, той беше неудобен и по времето на ГЕРБ. Настояваше за неговото освобождаване много силно Искра Фидосова. И тогава се наложи лично премиерът Борисов да се намеси, за да може този човек да остане”. На въпрос какво е мотивирало исканията на Фидосова, която напусна ГЕРБ след „тефтерчето” на Филип Златанов, той отговори: „Очевидно е искала нещо от него, с което той не е бил съгласен. Може да иска определени услуги, може да иска определени назначения. Това може да иска един от силните хора тогава на управлението на ГЕРБ”.

Общините получават 630 млн.евро по новата ПСРС

По новата Програма за развитие на селските райони (ПСРС) българските общини ще получат около 630 млн.евро. Това става ясно от изказване...

Найденов отказа коментар по започналото разследване срещу бившите пиарки на земеделското министерство, които похарчиха 50 000 лева за създаване на профили в социалните мрежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика