Йотова се хвали със заслуга за повече пари за рибарството в Черно море

152179
Йотова се хвали със заслуга за повече пари за рибарството в Черно море
Снимка: БГНЕС

Създаването на Консултативен съвет за Черно море е най-големият успех по отношение на рибарството и аквакултурите на паневропейско ниво. Това изтъкна евродепутатът от квотата на ПЕС Илияна Йотова, предаде БГНЕС.

В следващия програмен период ще се отпускат средства и за проучване и опазване на морето. В момента битката е дали Консултативният съвет да се намира в България или в Констанца, Румъния. Съветът ще обединява НПО и браншови организации, като няма да включва представители на държавна или общинска власт. Ще може и да кандидатства по различни проекти, да възлага изследвания. "Защото сега, когато се определя квотата за калкан, например, се избира някакво произволно число", посочи Йотова.

Съветът ще може да организира и провежда изследвания, да дава данни, с които ЕК да се съобразява и на тяхна база да определя подобни квоти. Бюджетът му ще е в размер на 250 000 евро, от които Йотова посочи, че увеличението с 50 000 е нейна заслуга.

Като една от важните промени, Йотова посочи и възможността да се изготвят общи проекти в областта на рибарството между страни от и извън ЕС, като България и Турция, например.

Рибното богатство - богатството на Тутракан

В рамките на проект „Промоционална кампания, насочена към подобряване престижа на продуктите от риболов и аквакултура в община Ту...

За следващия програмен период, тя призова рибарите да подготвят проектите си отсега, защото осите няма да са по-различни от предишните. Илияна Йотова припомни, че страната ни загуби 4 млн. евро от неусвояване на пари по рибарската програма. Като причини, тя посочи слабата информираност на бенифициентите, високия процент на съфинансиране и рестрикциите, наложени от ИАРА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика