Йовчев: Нова информация потвърждава участието на "Хизбула" в атентата в Сарафово

8628
Йовчев: Нова информация потвърждава участието на "Хизбула" в атентата в Сарафово

Позицията на България за атентата в Сарафово е абсолютно реална, няма промяна, имаме следи, които водят към "Хизбулла". Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от Агенция “Фокус”.

Нова информация за атентата в Бургас води към „Хизбулла”, обяви ден преди годишнината от нападението на летището в Сарафово вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той допълни, че позицията на България е „абсолютно реална” и непроменена.

Българин оцелял след атентат в Хималаите мечтае да ги покори

Българинът, който оцеля в терористичния акт срещу чуждестранни алпинисти в Пакистан, проговори за първи път след инцидента. Въпреки тра...

„Имаме следи, които водят към "Хизбулла". В периода, в който аз съм министър, има получена и допълнителна информация, която води към тази насока”, каза министърът.

Йовчев отказва да навлиза в детайли заради водещото се следствие и преповтори думи на предшественика си Цветан Цветанов по темата: „Няма съмнение по това кой е извършителят, не е ясно само самоличността”.

Година продължава вече разследването на нападението, при което загинаха петима израелски туристи и български шофьор на автобус. Конкретни резултати, достигнали до българското общество, все още няма. Въпреки че Израел не чакаха и веднага посочиха като виновник „Хизбулла”, страната ни дълго време се въздържаше да категоризира конкретно име.

По повод на СРС-тата и използването им от предишното правителство, министърът каза: „Ще предоставим статистките за СРС-тата, които се използват в момента. Ако СРС-тата са под контрол на едно звено, това дава възможност колкото и добре да е изградена системата, да се образува един кръг от хора, които са недосегаеми. В МВР има достатъчно ресурси, и ще се организира ефективно противодействие на престъпността.

В закона за СРС е заложена опция, когато се попълват искания за СРС, да се изисква подпис на орган – технически изпълнител. Иначе се получава така, че претоварваме системата с прекомерни искания за използване на СРС; получава се така че претоварваме и системата и служители”, посочи министър Йовчев.

Откриват паметник на загиналите в атентата на летището в Бургас

С няколко прояви ще се почете паметта на загиналите в атентата на летището в Бургас и ще се отбележи една година от трагедията. Това ка...

За инцидента в рудник „Ораново”, министър Йовчев каза: Инцидентите в тази мина са много чести и трябва да се направи много сериозна проверка. Необходима е сериозна проверка за инцидента в рудник "Ораново".  

Министър Йовчев изрази съболезнования на семействата и близките на загиналите вчера миньори.

„Никога по никакъв повод не съм изразявал становище и не съм подкрепял тезата, че имаме разрастващи се протести в България, никога не съм твърдял, че имаме план за справяне с протестите”, заяви на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев във връзка с днешна публикация на Би Би Си.

"Никога не е ставало дума за план, който "да се справи" с протестите - винаги съм говорил, че тези протести изразяват това, че в България има криза. Тази криза трябва да бъде разрешена с активното участие на всички институции и по такъв начин, че да има активна обществена подкрепа. Необходим е такъв план, в рамките на който, хората, които в момента протестират, трябва да могат да намерят отговор и на своите очаквания, и на своите желания", каза Йовчев.

Вътрешният министър добави: "Целта е да представим конкретно изпълнение на мерки на програмата на МВР. Ще представим работещата интерактивна карта на престъпността, която представлява визуализирана карта на престъпността и позволява много по-големи възможности за осъществяване на контрол. Ще представим и GPSсистема за контрол на патрулите. Ще представим и критериите, по който ще оценяваме дейността на Областните дирекции на МВР."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com