КНСБ иска повече пари за висшето образование

7818
КНСБ иска повече пари за висшето образование
Снимка: БГНЕС

КНСБ настоява в следващите три години да бъде увеличен процента от Брутния вътрешен продукт, който се отделя за висшето образование. Това обяви доц. Лиляна Вълчева, председател на Национален браншови синдикат „Висше образование и наука" към КНСБ след двуневното заседание на синдиката в Стара Загора, предаде Дарик.

"В момента за висше образование се отделят между 0,8-0,9%. Ние искаме още следващата година сумата да бъде повишена на 1%, постепенно увеличение да има и през следващите три години. Така през 2018 г. цифрата ще бъде 1,5% от Брутния вътрешен продукт", обясни доц. Вълчева.

Търсят се продавачи и строители, не висшисти

В момента на пазара се предлага повече работа за служители със средно образование, отколкото за висшистите. Според данните на Министерс...

Тя допълни, че в понеделник синдикатът ще изпрати писмо, подготвено по време на двудневното заседание, до председателя на парламента Цецка Цачева.

С него синдикатът настоява за проверка за конфликт на интереси по отношение на внесеното от депутата от АБВ проф. Иван Станков предложение за промяна в наредба, с която се регламентира мандатът на ректорите. В момента той е две години, предложението е да бъде увеличен на три.

"Кампанията за нов избор на ректори започва в понеделник. Ще искаме проверка, защото проф. Станков макар и в отпуск заради присъствието си в парламента, е ректор на Тракийския университет", поясни доц. Вълчева.

"Добрият ректор осигурява и добра работна заплата за преподавателите. По наши данни в осем държавни университета средната работна заплата е между 1200-1700 лева, в осемнадесет между 950-1160 лева и в седем - между 850-950 лева", обясниха още от синдиката.

До 4 години в образованието ще се търсят 150 000 висшисти

След 4 години сферата на образованието ще изпитва най-остра нужда от служители. В просветата ще има 135 217 свободни места за хора ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование