Калфин очерта първите цели на пенсионната реформа

25658
Калфин очерта първите цели на пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Липсва дългосрочна перспектива по отделните параметри на пенсионната реформа. Надявам се следващата година да постигнем съгласие по тях. Това заяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той обясни, че идеята е да не се правят нещата на парче, а пенсионната система да стане поносима за всички. Сред другите цели е стабилизиране на системата, за да не зависи тя толкова от бюджета. В резултат хората трябва да започнат да получават по-смислени пенсии, "защото в момента половината от тях се субсидират от държавния бюджет", беше обяснено в ефира на БНТ.

Нейков: Ново замразяване на пенсионната реформа ще е голяма грешка

Министър Калфин предлага нещо като полузамразяване на пенсионната реформа. Това заяви бившият министър на труда и социалната политика в...

Едната от темите, които трябва да бъдат обсъдени, е въвеждането на възраст за пенсиониране на хора от ДАНС, МВР и др. Това стана ясно още от думите от вицепремиера Калфин. Според него разликата във възрастите за пенсиониране в момента не е в полза на никого. Освен това изискването за трудов стаж е било усетено най-силно при работниците трета категория, докато тези от първа и втора са останали почти незасегнати.

По думите на вицепремиера разговорите с министъра на финансите и вицепремиера ще продължат и някои параметри в проектобюджета за догодина могат да бъдат променени. Що се отнася до коледните добавки за хората с най-ниски пенсии, Калфин заяви: "Прекрасно е да има добавки за всички пенсионери, но това е въпрос и на възможности".

Всички доходи трябва да се увеличават – както минималната работна заплата, така и всички останали плащания. Не можем да развиваме икономика с хиперниските доходи и мизерията, категоричен беше Калфин. Той защити увеличаването на минималното заплащане, обяснявайки, че това е антидефлационна мярка, която ще доведе до повишаване на потреблението.

 

Калфин: Цялостната пенсионна реформа е приоритет

Цялостната пенсионна реформа е приоритет на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. На пресконференция въ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com