Кристалина: Сирийската бежанска криза ще продължи с години

51948
Кристалина: Сирийската бежанска криза ще продължи с години

Еврокомисар Кристалина Георгиева очаква още през идната седмица решение за подпомагане на България и други европейски страни, които са обект на бежански натиск от Сирия. То, според нея, ще бъде взето от Съвета на вътрешните министри на базата на заключенията от мисията, която вчера пристигна у нас, предаде БНР.

Ще бъде огромна грешка да се политизира проблемът със сирийските бежанци, подчерта Кристалина Георгиева като добави, че ако днес проявим солидарност с тях, след време ще можем като нация да се гордеем с това, както и със спасяването на евреите и арменците.

Дори военните действия в Сирия да спрат днес, хуманитарните последици от кризата там са толкова тежки, че ще продължат с години и България трябва да бъде подготвена, предупреди българският еврокомисар.

Именно защото това ще бъде дългосрочна криза, тези хора, които идват у нас, много от тях вероятно ще бъдат в страната ни години наред. Следователно трябва да върви работата по това как точно ние ще организираме живота им в нашата страна. Какво ще правим за образование, за здравеопазване, за възможности за работа за тези хора и това не може да търпи дълго отлагане.

Кристалина Георгиева очаква броят на сирийските бежанци да продължи да се увеличава без обаче да достига драматични размери. Тя припомни, че утвърдената минимална дневна сума за издръжката на бежанец е два долара и добави, че дори у нас като страна от Евросъюза размерът й да е по голям, България може да се справи, особено с очакваната европейска подкрепа. Нека погледнем и към позитивния принос, който тези хора могат да имат за подобряване на демографската ситуация и пазара на труда у нас, призова Кристалина Георгиева.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com