Кукушева: Санкциите срещу Русия ще ударят стокооборота на родните фермери

19597
Кукушева: Санкциите срещу Русия ще ударят стокооборота на родните фермери
Снимка: БГНЕС

Много по-малък ще бъде стокооборотът на земеделските производители на България. Това каза в интервю за агенция „Фокус” председателят на Консултативния съвет по зърното и председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите и член на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес" Мариана Кукушева във връзка със загубите от руското ембарго.

„Много по-свит ще бъде стокооборотът на българските преработватели, защото официалните обявени 10 милиона еврозагуби са загубите, които търпят преките доставчици, а тези, които работят като подизпълнители всъщност ще им бъде трудно да докажат”, добави Кукушева.

"Роснефт" ще изпълнява задълженията си въпреки санкциите

Въпреки напрежението в отношенията между Русия и Запада , „Роснефт" и другите руски петролни и газови компании ще продължат да из...

Членът на сдружението "Произведено в България" изрази съмнението си, че онези, които загубиха пряко от руското ембарго производители и преработватели, ще получат компенсации.

Това е така, защото не всички български фирми са преки износители. Една голяма част от доставчиците на българска храна на руските пазари е от подизпълнители и те трудно биха заявили и доказали своето ощетяване и загубата си от тази санкция”, обясни председателят на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.

По думите й вече виждаме косвения ефект от ембаргото – на българския пазар се продават на атрактивни цени плодове и зеленчуци, които са произведени в Европейския съюз, но не и в България.

„Да се надяваме, че България ще получи равнозначни компенсации както останалите доставчици от ЕС”, уточни Кукушева. Председателят на Консултативния съвет по зърното обясни, че механизмите са една мярка с превантивно значение, които се залагат при приемане на бюджета в случай на някои събития. „Включително застрахователите нямат практика да коментират такива настъпили форсмажорни обстоятелства в бизнеса и да обезщетяват застрахования”каза още Кукушева.

 

Европейският съюз обмисля нови санкции срещу Русия, заяви Меркел

На предстоящата си среща през уикенда лидерите на страните от ЕС ще обсъдят ситуацията в Украйна и възможни нови мерки срещу Русия. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика