Кунева иска ремонт на НДК и "Бояна" за председателството ни на ЕС

19889
Кунева иска ремонт на НДК и "Бояна" за председателството ни на ЕС

Резиденция "Бояна" и НДК трябва да бъдат ремонтирани, за да може да бъдат използвани по време на българското председателство на ЕС през 2018 година. Това заявиха финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Меглена Кунева по време на обсъждането на бюджетната рамка за 2016 година, става ясно от стенограмата от последното заседание на МС.

Кунева обяснява, че няма как да се мине без по-малко от 50-60 милиона евро за организацията на нашето председателство. "Бих искала да се обърнем и към бизнеса, защото прочутият пример с датско председателство, че те са се справили с 50 милиона е затова, защото бизнесът е дал много голяма част. Плюс това, все пак на датчаните това им е седмо председателство, а на нас ще ни е първо и за мен тежестта върху администрацията наистина ще бъде много сериозна и като брой, и като подготовка. Ако можем да разчитаме, че примерно минералната вода ще бъде доставена безплатно на срещите – това вече е нещо, включително и в Брюксел на заседанията, защото там ще падне основната тежест", казва Кунева.

Кунева предлага да покани колеги и бивши комисари, особено от Естония, Великобритания, които могат да бъдат нещо като специални съветници на правителството по въпросите на председателството и не само.

Горанов се ангажира да се включи въпроса в бюджета за 2016 г. Премиерът Бойко Борисов обаче съветва министрите да не губят "ресурсно време", да подготвят план с конкретни предложения и тогава да се обсъжда на правителствено заседание.

Културният министър Вежди Рашидов пояснява, че НДК е към неговото ведомство. "Само да ви уведомя: искаме - не искаме, НДК трябва да се ремонтира, тъй като състоянието на НДК в момента е такова, каквото е състоянието на паметника пред НДК. Националният дворец на културата е много амортизирана сграда, в много лош вътрешен вид, единствено в годините са ремонтирани двете тоалетни до Зала №1. Така че аз смятам, че от сега, и това, което каза премиерът, е най-доброто – 2015 година да седнем и да поработим наистина върху проекти, по които да ползваме европейски средства, защото няма да мине с козметичен ремонт, това трябва да знаем. Ако го правим – трябва да си го направим веднъж завинаги като хората", подчертава Рашидов.

За финал Борисов заявява: "Направете го, изпишете го и тогава ще го разгледаме и за 2016 година, живот и здраве, ще го планираме по бюджетите. А пък, където може – и по европейски програми. Те дават и средства за такива мероприятия. Така че да се почне да се прави".

Цветанов: ГЕРБ не притежава имота в Бояна

„Това, което мога да кажа е, че всяка партия решава дали има нужда от подобен имот като този в „Бояна", който да бъде изпол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика