Мерджанов: Управителят на БНБ да спазва задълженията си по закон

17330
Мерджанов: Управителят на БНБ да спазва задълженията си по закон
Снимка: БГНЕС

Искам да се обърна към представителите на Управителния съвет на БНБ и специално към г-н Искров – да си изпълняват ангажиментите по Конституция и по закон. По този начин председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов коментира писмото на гуверньора на БНБ Иван Искров от вчера, с което той изрази готовност да подаде оставка, предаде БГНЕС.

"Още от самото начало сме предявили изисквания да бъде предоставена обективна, точна информация за състоянието на КТБ, да се вършат всички процедури, каквито са по закон", припомни депутатът. Той допълни, че ако банката и информацията предполагат и има налице необходимите данни за оздравяване, трезорът трябва да бъде оздравен по най-бързия начин, за да бъде оздравен и самият сектор.

Кабинетът отговори на БНБ, предлага КТБ да не се фалира

Продължаваме да считаме, че вариантите, при които жизнената част от КТБ с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете ...

"Иначе, такива епистоларни жанрове – оставки, в условно наклонение, пък ако се съберем, ако политическите сили сме съгласни – това е несериозно", категоричен бе Мерджанов.

Председателят на ПГ на "Коалиция за България" отчете, че "за съжаление Управителният съвет на БНБ като че ли беше една от последните държавни институции, към които доверието беше достатъчно високо преди няколко месеца", но след неубедителните му действия и лично на гуверньора, доверието е силно разклатено и час по-скоро всички тези отговорни държавници трябва да влязат в действителните си функции и задължения.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира по-рано в кулоарите на парламента днес, че репутацията на БНБ за последния месец се е сринала и най-малкото, което може да се търси като отговорност на нейния управител, е да си подаде оставката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика