Местан: Напрежението е заради изключването на ромите

7282
Местан: Напрежението е заради изключването на ромите
Снимка: БГНЕС

Напрежението в Гърмен изглежда на преден план един системен хроничен проблем на българското общество. Политическа отговорност предполага не да се ангажираме с коментари на последствията, на хроничния проблем, а да се ангажираме с първопричината за появата на подобни конфликти. ПГ на ДПС застъпва разбиране, че първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност в България. Това се казва в декларация, прочетена от лидера на ДПС в парламента Лютви Местан, предаде "Фокус".

"Правилното дефиниране на първопричина ще ни подскаже и отговорната държавна причина за преодоляване - интеграцията, включване. Казусът "Гърмен", преди това "Катуница" показва, че това е много важен проблем на обща политическа отговорност, ако щете и на партийна. Той сам по себе си не е оцветен партийно. Няма нищо по по-популистко, което чувам от ПФ и и РБ, че проблемите в Гърмен са генерирани от ДПС. Ако е така, как ще обясните огромния конфликт, на който станахме свидетели в "Катуница". Там кметът не е от ДПС. Необходима е целенасочена политика за интеграция. ДПС поставя въпроса за това, че нищо друго няма по-интегративен ресурс от образованието", заяви Местан.

Депутатите отказаха Бъчварова да бъде изслушана в НС заради Гърмен

Мнозинството в Народното събрание отказа да извика за изслушване министъра на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова по пов...

По думите му трябва да имаме съзнание, че равенството пред закона не може да се прилага избирателно.

"То означава държавата освен да изисква еднакво спазване на закона, да гарантира наред с това и еднаквите права. В закона за народната просвета има една много важна разпоредба, която задължава българските граждани да осигурят присъствието на децата си в детски градини. Питам на колко семейства в кв. "Надежда", Сливен е осигурен достъп до детска градина? На николко. Гарантира ли българската държава еднаквото прилагане на закона навсякъде? Отговорното гражданско поведение също е функция на образователността. Над 80% от отпадалите от училище деца са от ромската общност", посочи Местан.

По думите му от училище отпадат само роми, които не са имали възможност за достъп до детска градина. "Ще решим ли този проблем или ще повтаряме едни и същи клишета. Не предлагате никакви решения. Единствено ДПС го прави. Образованият ром ще бъде интегриран ром, български гражданин, който ще спазва законите, който ще е възпитал култура, за да плаща своите данъци. Изходът от ситуацията не е в изрази като "паразит", "тази популация" или в определяне на ромите като изгубеното звено между неандерталеца и хомоспаиенс. Кабинетът дължи отговор на въпроси. Ще се приеме ли предложението на ДПС за национална програма за осигуряване на достъп до детска градина на всяко българско дете, в това число и на ромското", запита Местан. Според него, каквито и усилия да полагат, за да представят престъпността като етнически проблем, тя не е етнически проблем.

"Може би в някои общности се проявява в по-концентриран вид, но това не означава, че е етнически. Това показва, че сме задължени да видим първопричината. Тя е в социалното изключване. Феноменът е социален, а не етнически. Ако трябва да партизираме проблема, имаме какво и ние да кажем. Първият организират опит за партийно овладяване на ромите е в един проект - Роми за силна България", каза още Лютви Местан.

"Аз съм Гърмен"

В социалната мрежа "Фейсбук" се разпространява колаж с надпис "Аз съм Гърмен" провокиран от последните събития в Благоевградското село....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика