Мюфтийството загуби Конака във Видин

17321
Мюфтийството загуби Конака във Видин
Снимка: Petar Iankov

След няколко месеца съдебни битки Видинският окръжен съд отхвърли като неоснователен и недоказан иска на мюсюлманското изповедание за собственост върху музей "Конака" и терена към него. В решението си магистратите посочват, че сградата никога не е била собственост на Мюсюлманската вероизповедна община, вакъфство или друга мюсюлманска религиозна общност и никога не се е ползвала за верски нужди.

От доказателствата по делото и експертизите се установява, че макар да носи наименованието "Конак", сградата на градския музей никога не е била идентична с турския конак. Такава сграда е имало на брега на река Дунав и след Освобождението е била разрушена. През годините сградата на "Конака" е изпълнявала главно обществени функции, като е служила основно за помещаване на градско управление, т.е. общинска администрация.

Отложиха делото за музея в Кърджали

Делото за собствеността върху Историческия музей в Кърджали по иска на мюсюлманското вероизповедание бе отложено за 14 май, предаде БГ...

Искът на мюфтийството бе съпроводен с бурни протести на видинчани, а кметът на града Герго Гергов (БСП) и Общинският съвет заявиха, че ще бранят докрай една от емблематичните сгради, която е паметник на културата. В защита на общината на последното разглеждане на делото се включиха и футболни фенове, водени от председателя на националното сдружение на привържениците на ЦСКА "Армейци 1948" Димитър Ангелов-Дучето и Елена Ваташка - шеф на сдружението на българските футболни привърженици.

Мюсюлманското изповедание е осъдено да заплати на община Видин 4400 лв. разноски по делото. Решението на Окръжния съд може да се обжалва пред Софийския апелативен съд, пише "Труд", цитиран от КРОСС.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...