Обсъждат се по-ниски цени за болниците с 10%

11290
Обсъждат се по-ниски цени за болниците с 10%
Снимка: Thinkstock

Надзорният съвет на здравната каса отново обсъди намаление на цените на клиничните пътеки, но по-ниско от първоначално поисканите близо 19%. Това стана ясно след извънредно заседание. Има идея за намаление на всички пътеки с близо 10%, като това е една от възможните мерки срещу очертаващия се дефицит с около 110 млн. лв. в болничната помощ, съобщава "24 часа".

Има такова предложение, но предстоят още обсъждания идната седмица, за да се види какви са доказателствата за ефекта от такава мярка, обясни д-р Бойко Пенков, заместник-здравен министър и член на надзора на НЗОК.

Заместник-министър затяга финансовата дисциплина на болницата в Кърджали

Болницата в Кърджали е приключила 2014 г. със задължения от 9,4 млн. лева, съобщава Дарик нюз. Смущаващи са и разходите в графа „...

Намалението на пътеките вече е по-трудно, тъй като с влезлия в сила нов Закон за здравното осигуряване правителството не може да променя цените с постановление. Това може да стане само при преговори с лекарския съюз. Освен това намаление на пътеките можело да доведе до доплащане от пациентите. Законът давал повече правомощия в контрола на касата и строгите мерки срещу нарушенията щели да доведат до намаляване на разходите.

Общото събрание на всяка областна болница заедно с борда на директорите може да решава за приватизация, после ще се иска разрешение от МЗ и правителството, каза заместник-здравният министър и член на надзора на НЗОК д-р Ваньо Шарков. Приватизацията бе приета на първо четене на промените в Закона за лечебните заведения в здравната комисия в НС. Някои депутати, както и неправителствени организации обаче предлагат структуроопределящите болници да останат под забрана.

Може да се продава цяло лечебно заведение или части от него на един или различни инвеститори. Това включва и санаториумите, а списъци с разрешени и забранени няма. С предимство са работещите в заведението лекари и наематели - такива са например джипитата и специалистите в ДКЦ, които наемат кабинетите си. Няма да се приватизират спешните отделения, които са ангажимент на държавата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com