Оранжев и жълт код за дъжд, вятър и сняг

20881
Оранжев и жълт код за дъжд, вятър и сняг
Снимка: БГНЕС

Метеорологичната обстановка в страната отново ще се усложни под влияние на преминаващ през южните райони на Балканския полуостров и Егейско, към Черно море средиземноморски циклон.

Оранжев код е обявен за 25 октомври в 19 области на Централна, Южна и Източна България заради бурен вятър, интензивни валежи от дъжд, както и заради снежни виелици, съобщиха от НИМХ.

В 10 области оранжевият код е за ураганен вятър - Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска. В тези области на север от Стара планина, както и в Североизточна България ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек. Ще има валежи и от сняг и условия за виелици и навявания.

В 9 области оранжевият код е за проливни валежи, придружени от силен вятър. Това са областите Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Ямболска, Хасковска, Кърджалийска и Смолянска. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек. В Смолянско се очаква да има и снегонавявания.

По Черноморието ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 - 28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5, на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала. В област Бургас ще има и значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м.

Жълт код е обявен за Плевенско и Врачанско, там ще бъде ветровито със скорост на вятъра до 15-20 м/сек.

Жълт код е обявен и в 5 области на Западна България за силни снеговалежи. В София област, София град, Пернишко, Кюстендилско и Благоевградско дъждът ще преминава в сняг. Ще духа север-североизточен вятър със скорост до 10-15 м/сек. В планинските проходи на София област ще има условия за виелици и навявания.

Само за Видинско и Монтанско обявеният код е зелен.

Започналите от югозапад валежи ще обхванат страната. Дъждът в Северна България и високите полета ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите в Южна България, а слаби или почти без валежи ще бъде по поречието на река Дунав. Ще бъде ветровито. С умерен, в Дунавската равнина и Източна България и силен североизточен вятър ще нахлува студен въздух. В по-голямата част от страната сутрешните температури ще бъдат между 2° и 7°, в югоизточните райони и по крайбрежието на морето – до 10-12°, а през деня ще се понижават. През нощта срещу неделя в северозападната половина от страната валежите ще спрат, а югоизточната половина - ще продължат.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг и намалена видимост. Значителни ще бъдат количествата, главно в Рило-Родопската област. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Ще има снежни виелици, а по планинските проходи ще се образуват и навявания. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра – около минус 2°.

По Черноморието ще бъде облачно и дъждовно, главно по южното крайбрежие валежите ще бъдат интензивни. Ще духа силен североизточен вятър.

Поискахме помощ от ЕС за наводненията във Врачанско и Видинско

България подаде заявление за финансова подкрепа от Фонд "Солидарност" на ЕС за възстановяване на щетите от наводненията в областите В...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com