Остава под домашен арест полицаят, прегазил 11-месечно бебе в Крушевец

2964
Остава под домашен арест полицаят, прегазил 11-месечно бебе в Крушевец
Снимка: Thinkstock

Апелативен съд Бургас не уважи искане за изменение на наложена мярка за неотклонение спрямо Костадин Стоянов и потвърди домашния му арест. Той е признат за виновен в извършено престъпление по транспорта, вследствие на което е причинена смърт на дете, съобщиха от съда.

Припомняме, че Костадин Стоянов сгази 11-месечната Красимира на тротоар в село Крушевец на 11 септември миналата година, а в съда беше доказано, че това е станало под влиянието на алкохол и наркотици.

Делото е разгледано на първа и втора съдебна инстанция, и предстои въззивното решение да бъде проверено по реда на касационния контрол предвид постъпилите касационни жалби от страните. От месец септември 2014 г. Стоянов търпи наложена мярка за процесуална принуда домашен арест с цел да се обезпечи провеждането на наказателното производство до влизане в сила на краен съдебен акт.

Днес Стоянов и защитникът му поискаха мярката за неотклонение да бъде изменена в по-лека – парична гаранция, съобразена с доходите и семейното положение на подсъдимия. Като основен аргумент те посочиха неговата семейна ангажираност и помощта, която искал да оказва на съпругата си в грижите за малолетното им дете, както и предстоящото раждане на близнаци в семейството.

Независимо, че въззивният съд е намалил наложеното от първоинстанционния съд наказание лишаване от свобода от единадесет на седем години, съдът е направил извод, че в резултат на извършеното от подсъдимия престъпление по транспорта е отнет живота на малолетно дете и случаят е особено тежък. С оглед на настъпилите вредни последици и други отегчаващи вината на подсъдимия обстоятелства, това престъпление разкрива изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца. Поради това и за да не се осуети привеждането в изпълнение на определеното наказание от седем години лишаване от свобода при евентуално оставяне в сила на въззивното решение от Върховния касационен съд, Апелативен съд не уважи отправеното искане.

Председателят на Бургаския апелативен съд - съдия Деница Вълкова, която председателства и съдебния състав, разгледал искането, посочи, че взета спрямо Стоянов мярка за неотклонение - домашен арест не следва да се изменя, защото се явява най-адекватна и съобразена, както със законоустановените критерии за определяне вида на мерките за неотклонение, така и на целите, за които биват налагани.

Определението на Апелативния съд, с което се отказва изменение на наложената мярка за неотклонение - домашен арест, е окончателно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com