Оставките на лекари може да обхванат цялата здравна система

6777
Оставките на лекари може да обхванат цялата здравна система

Категорично подкрепяме исканията на колегите от Центровете по трансфузионна хематология, се казва в позиция на Българския лекарски съюз, публикувана на сайта на съюза.  От там настояват заплатите на работещите в центровете незабавно да се увеличат двойно или да се увеличат с 50 процента и да се върне старият начин за допълнително стимулиране.

От БЛС предупреждават, че ако не се осигури адекватно финансиране, оставките на лекари и сестри може да обхванат цялата здравна система. Те припомнят случилото се наскоро в Словакия и изразяват опасения, че правителството не си дава сметка какво значи това и как би се справило с подобно нещо.

"Необмислените административни реформи, направени без осигурено компенсаторно финансиране, доведоха до настоящата трагична ситуация", смятат от БЛС.

Работещите в тези звена, които бяха и без това с мизерни заплати, са вече лишени и от допълнително стимулиране от собствени приходи. Не е ясно кому и защо бе нужно, освен на вицепремиера Симеон Дянков, да превръща лекарите и медицинските специалисти в тези и други структури в държавни служители.

Пагубно е дългото бездействие на институциите, довело до сегашната взривоопасна ситуация. Увеличението на мизерните заплати със 17 или 20 %, съчетано с орязване на другите приходи, няма да реши проблема.

БЛС многократно предупреждава, че заплащането и условията на труд са на път да ликвидират някои специалности, с което да сринат здравната система. Освен трансфузионната хематология, критично ниският брой и заплащане на анестезиолозите е на път да блокира оперативната дейност, на патолозите - диагностиката и лечението, особено на злокачествени заболявания, на педиатрите - лечението на децата. Не ни се и мисли, какво ще стане, ако чашата на търпението прелее и в спешната помощ.

Призоваваме правителството и парламента да подкрепят исканията ни по бюджета на МЗ и НЗОК, посочват в заключение от БЛС в позицията си, подписана от председателя на съюза д-р Цветан Райчинов.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com