Отбелязваме Световния ден на околната среда

30477
Отбелязваме Световния ден на околната среда

България отбелязва Световния ден на околната среда с образователна кампания в 46 училища и 63 компании от различни сектори на икономиката.

Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) всяка година 1,3 милиарда тона храна се пропиляват. В същото време 1 на всеки 7 души по света заспива гладен, а повече от 20 000 деца под 5-годишна възраст умират всеки ден от глад. В България годишно остава 700 000 тона неоползотворена храна, докато 1,6 милиона сънародници живеят в нужда. За 2012 година екипът и доброволците на Българска хранителна банка са събрали 195 тона храна, която се равнява на 490 000 обяда.

Всяка година на 5 юни хората по света празнуват международния Ден на околната среда. В България организатор на инициативата е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Това е ден за действие, в който се случват стотици хиляди инициативи, буквално във всяка страна по света, за подобряването на околната среда сега и за в бъдеще. Темата тази година се фокусира върху разпиляването и загубата на храна. "Мисли. Яж. Пести. Намали своя хранителен отпечатък" е новата кампания, която ПОСООН и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) съвместно с все по-разрастващ се списък от партньори от публичния и частния сектор стартираха по-рано тази година. Тя привлича вниманието върху проблема и абсурда за това, че огромни количества продукция никога не достига от нивата до масата.

Всъщност поне 1/3 от всичко, което се отглежда на планетата, се губи между полето и потребителя. Това е етичен, икономически и природен проблем, като се имат предвид огромните загуби на енергия, вода, тор и други вложения в резултат на производството на храна, която така и не се изяжда.

Всеки от нас може да направи нещо по въпроса и чрез кампанията "Мисли. Яж. Пести. Намали своя хранителен отпечатък" над 46 училища и 26 компании от различни сектори на икономиката ще се присъединят към общите ни усилия да запознаем повече хора с проблема, така и да предприемем практически действия било то в своя дом, в своята ферма, супермаркет, ресторант или хотел, където се приготвя и консумира храна. Българската мрежа на Глобалния договор на ООН ще информира за проблема над 45 хиляди служители от 63 компании.

България е на трето място по бедност в Европа и едновременно с това заедно с останалите 27 страни членки на ЕС страната ни е част от статистиката, според, която 50% от произведената, годна за консумация и здравословна храна в ЕС, или близо 80 милиона тона, се разхищава всяка година - в домакинства, супермаркети, ресторанти и по веригата за доставки. Количество, достатъчно да изхрани цяла Испания.

"Живеем в свят на излишество, където производството на храна надхвърля търсенето, и все пак 870 милиона души не се дохранват и спирането на растежа при децата се е превърнало в недоловима пандемия. За да създадем бъдещето, което искаме, трябва да поправим това неравенство." – казва в обръщението си Бан Ки-мун, Генералния секретар на ООН по повод Световния ден на околната среда, 5 юни 2013 г., който тази година е под надслов: "Мисли. Яж. Пести. Намали своя хранителен отпечатък"

Тази година глобалният домакин на Световния ден на околната среда 2013 е Монголия, една от най-бързо развиващите се икономики в света, и такава, която стреми към преход към зелена икономика и зелена цивилизация. Тя не е от страните, играещи ключова роля за хабенето и загуба на храна, но в традиционния номадски живот на голяма част от населението й има древни отговори на съвременната заплаха за загуба на храна

Монголският пълководец Чингиз Хан и неговите войски използвали традиционна храна, наречена борц, при походите си из Азия без да зависят от сложни вериги на доставка. Борцът е концентрирано говеждо месо, което се равнява на протеините, които се съдържат в цяла крава, но кондензирани и стрити до големината на един човешки юмрук. Този забележителен метод за запазване на храната, без тя да се охлажда, означавал, че може да си приготви едно ядене, равняващо се на няколко пържоли, когато протеинът се остърже и се добави в гореща вода като супа.

Преди Световния ден на околната среда 2013 ПОСООН събира и други такива примери за традиционни местни знания за познати ни техники, като мариноването или осоляването на риба до опушването на месо, сушенето на плодове и други техники, използвани от инуитите за запазването на морски птици, които по-късно се сервират на празници и сватби.

Присъединете се към нас на 5 юни! Мислете. Яжте. Пестете. Намалете своя хранителен отпечатък!

Тази година темата на Световния ден на околната среда e "Мисли. Яж. Пести." Кампанията се обявява срещу пилеенето и загуба на храна, която ви приканва да намалите хранителния си отпечатък. Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) всяка година 1,3 милиарда тона храна се пропиляват. Това е равно на същото количество, което се произвежда в цяла Субсахарска Африка. В същото време 1 на всеки 7 души по света заспива гладен, а повече от 20 000 деца под 5-годишна възраст умират всеки ден от глад.

Докато планетата е в затруднение да ни предоставя достатъчно ресурси, за да поддържа 7-милиардното си население (което ще нарасне до 9 милиарда до 2050 г.), ФАО изчислява, че 1/3 от произведената храна се пропилява или губи. Хабенето на храна изразходва огромно количество естествени ресурси и допринася за отрицателното въздействие върху околната среда.

Ако храната не се употребява, това означава, че всички ресурси, които са вложени в производството й, също се губят. Например, нужни са около 1000 литра вода, за да се произведе 1 литър мляко, а около 16 000 литра се влагат във фуража на една крава, за да са направи един хамбургер. Последвалите парникови емисии от самите крави и по цялата верига на доставка на храната се оказват напразни, когато изхвърлим тази храна.

Всъщност, производството на храна в световен мащаб заема 25% от обитаемата земя и е отговорно за 70% от изразходваната прясна вода, която употребяваме, 80% от обезлесяването и 30 % от емисиите на парникови газове. Това е най-големият фактор за загуба на биоразнообразието и изменението на земната покривка.

Вземането на информирани решения означава целенасочено да избирате храни, които имат по-малко вредно влияние върху околната среда, като органични храни, при производството на които не са използвани химикали. Или като избирате да купите нещо местно, това би означавало, че храните няма да бъдат транспортирани със самолет през половината свят и с това ще се ограничат емисиите. Така че, помислете преди да се храните и помогнете за спасяването на околната среда!

5 юни е Световният ден на околната среда. Това е най-значимият и широко известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязва се от 1973 г., а Общото събрание на ООН, с резолюция от 15 декември 1972 г., взема решение за създаването на Програмата на ООН за околната среда (ПОСООН). Днес Денят се е превърнал в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието в глобален план към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие.

През годините Денят се отбелязва под различен надслов. Темата е адресирана към всеки човек и акцентира върху факта, че "ние" сме важен елемент от успеха на икономиката и можем да участваме в решенията, които се вземат от правителството, частния сектор, гражданското общество и местната общност.

Българската мрежа обединява повече от 25 български компании, които прилагат принципите на Глобалния договор на ООН в своята ежедневна дейност. Чрез лидерството на своите членове Сдружението утвърждава обществено-отговорно поведение сред българското общество и съдейства за балансиране на трите стълба на устойчивото развитие – икономически растеж, развитие на обществото и защита на околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com