Пламен Димитров: Глад за кадри има навсякъде, да се увеличат заплатите

8614
Пламен Димитров: Глад за кадри има навсякъде, да се увеличат заплатите
Снимка: БГНЕС

Всички сектори в България изпитват крещяща нужда от кадри, това се отнася и за образованието. Тази година се търсят учители и за хуманитарни науки, 1500 се наемат за новата учебна година. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в коментар на новината от вчера, че заплатите на учителите ще бъдат увеличени.

Синдикалистът изброи и другите сектори, които има нужда от работна ръка – здравеопазване, дори индустрия, където нямало стругари, фрезисти. В София безработицата е фикционна – 2-3%, посочи Димитров пред Нова телевизия.

СБ: Трябва ни по-производителен труд, за да се справим с негативите на кризата

По-високият растеж на производителността в България може да смекчи икономическото влияние на демографските промени. Това се казва в док...

Не съм убеден, че проблемът ще се реши с наемане на бежанци. Подобрение може да дойде само при повишаване на заплатата, убеден е Димитров. Бежанците отиват в Германия, за да вземат по-високи заплати – няма да работят за 500 лева. Икономиката у нас показва, че бихме могли да вдигнем доходите – сега изработваме с над 30% повече, отколкото преди старта на Прехода.

Председателят на КНСБ коментира и статистиката, че близо 80 пенсионери и 5-ма безработни се издържат от 100 работещи. В началото на века беше обратното – пенсионерите бяха повече, каза Димитров. И повтори, че ако няма повишаване на заетостта чрез по-добри заплати, няма да има промяна на тенденцията. Ако доходите растат с 10-15-20% годишно, тогава пенсионната реформа ще може да се изпълни – 40% увеличение на пенсиите до 2025 година, убеден е председателят на КНСБ. Той добави и, че безработните не получават помощите, а обезщетение, защото са работили и са внасяли осигуровки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика