По-къса ще бъде коледната ваканция за учениците тази година

21852
По-къса ще бъде коледната ваканция за учениците тази година
Снимка: Thinkstock

По-кратка коледна ваканция ще имат учениците тази учебна година. Това става ясно от проект на постановление, под­писано от министъра на образованието и науката в оставка Анелия Клисарова.

Документът предвижда децата да почиват 12 дни - от 24 декември до 4 януари. Около Рождество миналата година те не ходиха на училище 16 дни - от 21 декември до 5 януари.

Идеалната ваканция траела три дни

Британски учен създаде сложна математическа формула, според която кратките, но чести ваканции позволяват да си починем най-добре. ((...

Сега обаче от просветното министерство са решили, че почивката около празниците е прекалено дълга и пречи на нормалния учебен процес. По наредба всеки срок трябва да има поне 90 учебни дни. Ако ваканцията е по-дълга, това би нарушило правилото, уточниха от министерството. Още повече че в началото на февруари малчуганите отново излизат в тридневна почивка. Други промени в броя на ваканциите и в тяхната продължителност няма. Пет са планираните паузи в учебната година, посочва в. "Преса".

Промени има обаче в датите на матурите за дванадесетокласниците и изпитите за гимназия на седмокласниците. Последните няколко години препитванията бяха фиксирани за 21 май по български език и за 23 май по математика. Сега кандидат-гимназистите и кандидат-студентите ще се явяват на тестовете съответно на 20 и 22 май. Причината е, че тази година 23-ти се пада в събота, а министерството не иска да се провеждат изпити в почивните дни.

От документа, който е публикуван на сайта на МОМН, става ясно още, че най-рано ще приключат децата от XII клас - 14 май, а най-късно - на 30 юни всички деца от осмокласниците, деветокласниците, десетокласниците и единадесетокласниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com