Почина Георги Калоянчев

27332

След кратко боледуване популярният български актьор Георги Калоянчев е починал на 87 години, съобщиха от Съюза на артистите.

Калоянчев е един от най-големите актьори, на които България е имала привилегията да се наслаждава. Той е роден на 13 януари, 1925 година в Бургас. След като минава през казармата се записва в бившето театрално училище в София, където му преподава професор Сърчаджиев.

Дебютът на Калоянчев в киното е през 1951 година с филма "Утро над родината". Там той играе ролята на циганчето Сали. Най-известните му филми са "Специалист по всичко", "Инспекторът и нощта", "Бон шанс, инспекторе", "Вълчицата", "Бай Ганьо тръгва по Европа", "Неочаквана ваканция". Участва и с епизодична роля в популярния сериал "Столичани в повече".

За пример в театралното изкуство се сочат ролите на Калоянчев в "Господин Балкански" на Георги Данаилов, "Големанов" на Ст. Л. Костов, "Сако от велур" и "От другата страна" на Станислав Стратиев, "Дървеница" на Маяковски, "Ревизор" от Гогол, "Неудържимият възход на Артуро Хи" от Брехт, "Старчето и стрелата" от Никола Русев. Ролята в "Старчето и стрелата" актьорът определя като най-успешна. За провал смята участието си в "Мизантроп" от Молиер.

Незабравимо остава партньорството на Калоянчев с друга българска икона сред артистите - Стоянка Мутафова.

Калоянчев има и безброй награди като артист, включително "Народен артист" и Награда на Съюза на артистите за цялостно творчество.

Поклонението ще бъде на 21 декември. Ще можем да си вземем последно сбогом с големия актьор в петък от 12:00 часа във фоайето на Държавния сатиричен театър "А. Константинов", ул. "Стефан Караджа" 26.

Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com