Почти половината от учителите у нас са над 50-годишни

6917
Почти половината от учителите у нас са над 50-годишни
Снимка: Getty Images/Guliver

Учителите в България сред най-застаряващите в Европейския съюз. Почти половината от преподавателите в страната са на възраст над 50 години. Данните са на Евростат. Те бяха представени по повод Международния ден на учителя, който се отбелязва днес, предаде БТВ.

Според информацията най-много учители на възраст над 50 години има в Италия, на второ място в класацията е нашата страна, следват Естония, Литва и Швеция.

Циганка наби учителката на детето си

Млада ромка нахлу в класната стая на детето си и пред очите на учениците се нахвърли върху преподавателката им. 27-годишната жена е за...

В Европа едва 10% от учителите са под 30-годишни, а като цяло тези над 50-годишна възраст са 36 на сто.

Да се върне престижът на учителската професия е една от целите на световната награда за преподаватели. Призът е Нобеловият еквивалент за постижения в учителската професия за учители от държавни и частни училища. Учреден е през март 2014 г. от фондация „Варки”.

Тази година за световната награда за преподаватели има номиниран и български учител, който може да спечели награда от 1 милион долара. Номинацията на Таня Борисова беше обявена на специална церемония в ръководеното от нея училище.

Българският учител е достоен за уважение. Ние се стремим с нашата работа всекидневно да показваме това, защото виждате какво е в училище. Ние работим с вашите деца всекидневно, проблемите са тук в училище и ние се стремим да ги разрешаваме”, каза г-жа Борисова.

Гласове в СБУ: Като нищо може да има нови учителски протести, ако няма увеличение на заплатите

Няма да се изненадам от протести, ако учителските заплати не бъдат увеличени. Това каза Бонка Ичкова, председател на Синдиката на бълга...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование