Правителството очерта рамките на електронното правосъдие

5196
Правителството очерта рамките на електронното правосъдие

На днешното си редовно заседание Министерският съвет прие концепция, в която са разписани принципите, целите и фазите за въвеждане на електронното правосъдие в България.

Електронното правосъдие е елемент от реформата в съдебната система, като въвеждането му цели ефективност и прозрачност на съдебната система и удобство за гражданите и юридическите лица. То дава възможност процесуалните права да бъдат упражнявани в електронна форма, да се обезпечи вътрешната организация на работа с електронни дела, да се извършват удостоверителни изявления от органите на съдебната власт, както и обмен на електронни документи между различните институционални и административни органи.

Правната комисия иска нова процедура за избор на съдия в КС

Комисията по правни въпроси ще предложи Народното събрание да открие нова процедура за избор на съдия за попълване на квотата на Народн...

Електронното правосъдие ще бъде въведено като право, а не като задължение за гражданите. То само разширява възможностите за избор на начин за упражняване на правата им и по електронен път, като остава опцията да бъде предпочетена традиционната форма за протичане на производствата.

Въвеждането на електронното правосъдие е необходимо да бъде обезпечено със съответните промени в Закона за съдебната власт и в Гражданския процесуален, Административнопроцесуалния и Наказателно-процесуалния кодекс.

Концепцията предвижда в шестмесечен срок от приемането на пакета нормативни актове ВСС да предприеме мерки за технологично обезпечаване на електронното правосъдие по отношение на органите на съдебната власт, да подготви разработването на единен портал, чрез който гражданите ще имат достъп до интернет страниците на органите на съдебната власт и да разработи основните изисквания за работа в условията на електронно правосъдие – технологични стандарти за извършване на процесуални действия в електронна форма, правила за едновременна работа с електронни и хартиени дела, стандарти и правила за оперативно съвместим обмен на информация между органите на съдебната власт, изисквания за информационна сигурност и т. н.

До три години от приемането на пакета нормативни актове следва да бъдат изградени единен портал на съдебната власт и единна информационна система на съдилищата. Порталът осигурява в реално време централизиран и оторизиран достъп до съдържанието на електронните дела, публикуването на електронни съобщения и електронно призоваване, заплащане на такси, предоставяне на електронни услуги, достъп до унифицирани интернет страници на съдилищата.

Няма виновни за бягството на Галеви

Няма виновни за бягството на братя Галеви след осъждането им на по 5 години затвор. Това решиха наказателните съдии от Върховния касац...

Информационната система на съдилищата представлява централизирано хранилище на електронни дела и свързаните с тях документи. В нея се поддържат единни класификатори, адаптирани в съответствие с европейските изисквания, досиета на магистрати, служители, съдебни заседатели и вещи лица, автоматизирано разпределение на делата, контрол на срокове за изпълнение на етапите в съдебните процеси, контрол на натовареността на магистратите, статистическа информация, справки и отчети в реално време.

Предвижда се същинското електронно правосъдие да започне три години след приемането на основния пакет от закони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com