Правителството предлага патриархът да получи орден "Стара планина"

3103
Правителството предлага патриархът да получи орден "Стара планина"
Снимка: БГНЕС

Правителството предлага на президента да награди патриарх Неофит с орден "Стара планина" - първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България.

От избирането му начело на Българската православна църква патриархът и софийски митрополит неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство, се посочва в мотивите на кабинета, предаде Mediapool.

Патриарх Неофит отслужи литургия за Петдесетница

Десетки миряни се стекоха в столичния храм-паметник "Св. Алексндър Невски" за Светата Литургия по случай Петдесетница, предаде репортер...

“С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми“, допълват от правителствената пресслужба.

“Още преди да бъде избран за патриарх, в смутните времена на разкол, като Левкийски епископ, говорител на Светия Синод и Русенски митрополит, дядо Неофит бе един от стожерите на каноничния синод на Българската православна църква и ревностен радетел на възстановяването на нейното единство“, пише още в мотивите.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от президента с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод на неговата 65-годишнина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com