Проф. Лъчезар Аврамов: ФНИ се източва от престъпна група

41220
Проф. Лъчезар Аврамов: ФНИ се източва от престъпна група

Скандалът около разпределението на средствата за финансиране на проекти от Фонд „Научни изследвания” продължава да се разраства.

След няколкото протеста, които млади учени проведоха заради злоупотребите във Фонда, както те ги определят, едно от най-известните имена в научните среди у нас – професор Лъчезар Аврамов, отправи тежки обвинения към министъра на образованието Сергей Игнатов и ръководството на Фонд „Научни изследвания” в нарочно писмо до медиите. Това става в деня, в който Игнатов ще отговаря пред Комисията по образование и наука в Народното събрание относно скандала във ФНИ.

Учените пращат SMS-и на Борисов да уволни Игнатов

Поредният протест за дейността във Фонд "Научни изследвания" и разпределението на средствата от него за подпомагане на проекти събра на...

Професор Аврамов е ръководител на лаборатория „Биофотоника” в Института по електроника на БАН. През 2004 година е номиниран за европейската награда „Descartes” за изследвания, свързани с диагностиката на онкологични заболявания.

Според Аврамов основният проблем при работата на ФНИ не се крие в причините за некласиране на дадени проекти, а в причините, поради които определени проекти се класират за финансиране. Той твърди, че в конкурса на ФНИ няма нищо нередно от процедурна гледна точка, но обвинява ръководството на фонда, че е организирало източване на бюджетни средства.

По думите на Аврамов цялата схема е организирана в пет стъпки – предварителна подготовка, кадрово осигуряване, организационна структура, прикриване на следите и политическа подкрепа.

Предварителна подготовка

Във фаза първа, казва Аврамов, ФНИ разработва специални насоки за кандидатстване, в които се определя целта на конкурса. Разработени са „насоки за кандидатстване” и „правила за допустимост на кандидатите”, като според тях в конкурса могат да участват научноизследователски организации, нестопански организации и предприятия. По дефиниция съгласно тези правила „научноизследователска организация” означава институция, независимо от правния ѝ статут (учредена по публичното или частно право) или начин на финансиране, чиято основна цел е да осъществява научни изследвания и да разпространява резултатите от тях. Така се позволява на непрозрачни субекти да покрият критериите, твърди Аврамов.

ЕК: България дава малко пари за наука и неправилно ги разпределя

Средствата за секторите „Образование” и „Наука и развойна дейност” не се разпределят достатъчно добре в Българи...

Кадрово осигуряване

Фаза втора, продължава професорът, е определянето на ръководството на ФНИ. Според Аврамов тук злоупотребата е назначаването на Рангел Гюров за председател на ФНИ. Той не е професор съгласно българското законодателство, казва Аврамов и сочи за пример дори думи на министъра на образованието Сергей Игнатов. Затова е произведен в „доктор на науките” с процедура, проведена тихомълком, продължава Аврамов.

Преди време Сегей Игнатов обясни, че Гюров е бил ръководител на научен департамент в чужбина и има документ за това, а няма процедура за признаване на професори при завръщането им в България, затова Гюров е наначен за "извънреден професор".

Структура

Трета стъпка е разработването на структура, с която да се точат пари, твърди професорът. И дава пример – създават се кухи фирми, регистрирани в частни жилища, с декларирани обекти на дейност от сорта на „суперфундаментални научни изследвания или научно-приложни проекти от общонационално значение”. За да може тези фирми да влязат в конкурса, трябва да се покрие критерия „капацитет” - на първо място „научен опит на ръководителя и научния екип”, продължава Аврамов. И затова се наемат външни специалисти, които обаче нарушават „насоките за кандидатстване”- кандидатите трябва да са непосредствено отговорни за изпълнението на дейностите по проекта, а не да действат в качеството на посредници”, т.е. всички договори с такива фирми стават невалидни.

Народното събрание няма да разследва Фонд "Научни изследвания"

Народните представители отхвърлиха предложение за създаване на Временна анкетна комисия за проучване на сигнали за опорочени процедури...

За да не се вижда схемата, се одобряват и истински научни проекти, казва Аврамов, но които са „скъпернически”. Проекти, които са в направление „нови технологии и материали” и „качество на живота”, са дискриминирани, твърди Аврамов. Няма нито един одобрен проект, свързан с нанотехнологии, фотоника и биофотоника при подадени общо 47 от Института по физика на твърдото тяло към БАН и Института по електроника на БАН.

Прикриване на следите

За „подпечатване” на източването на средства са разработени няколко техники, посочва Аврамов – провлачване на срока на обжалване, бавна преоценка на проектите, което позволява усвояването на парите и съответно те не могат да се върнат, превръщане на принципни спорове в лични свади, война в медиите.

Политическа подкрепа

А по отношение на политическата подкрепа Аврамов посочва изказването на Сергей Игнатов, че „одобрените проекти отразяват нивото на българската наука”. Професор Аврамов казва директно, че не е съгласен с това становище и не това е нивото на науката в България.

Игнатов: Протестът срещу ФНИ е политически

Протестът на учените срещу дейността на Фонд „Научни изследвания” е политически мотивиран. Това смята министърът на образов...

Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com