Програмите на bTV могат да бъдат спрени от всички кабелни оператори

31984
Програмите на bTV могат да бъдат спрени от всички кабелни оператори

Разпространението на програмите на bTV Media Group в портфолиото на всички кабелни оператори в страната е сериозно застрашено. Причината - едностранно прекратяване на договорите от страна на bTV, казват от Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО).

В пакета на bTV влизат седем програми - шест SD и една HD (bTV, SD и HD версия, bTV Action, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Lady, Ring).

„Спирането на програмите е неизбежно и не зависи от волята на предприятията, тъй като договорите са прекратени едностранно, без възможност за какъвто и да било избор на операторите. В случай, че те продължат да излъчват програмите на БТВ след като договорите им са прекратени, това би представлявало нарушение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) и Закона за авторското право и сродните му права (ЗАСП), което никой от нашите членове не може да си позволи да направи", обясни правният директор на БАККО г-жа Магдалена Георгиева пред КРОСС.

Задължителен пакет от всичките 6 програми на bTV, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях и нови неизпълними условия без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване, са причина за възникналия спор между оператори и медията. Поставените от bTV нови изисквания към някои от операторите са на път да ги принудят да увеличат драстично цените на крайните потребители.

„Асоциацията не може да остане безучастна спрямо поведение, което е във вреда на телекомуникационните предприятия, на останалите доставчици на съдържание и най-вече на многобройните потребители”, заяви Галя Маринова административен директор на БАККО.

„Надяваме се bТV Media Group да прояви отговорно отношение към милионната си аудитория, конструктивност и гъвкавост при предлагане на своите програми без задължителното им пакетиране”, настояват от БАККО.

В БАККО организацията членуват 21 кабелни, сателитни и други комуникационни предприятия с над един милион души аудитория и над четиридесет процентен дял от пазара на платена телевизия.

Иначе "Булсатком" вече не излъчва нито една програма на bTV, като на мястото на основния канал на медийната група върви HBO.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com