Проверяваме къде гласуваме чрез sms

19194
Проверяваме къде гласуваме чрез sms

Чрез sms-и може да се прави справка кой къде може да гласува. Това заяви Иван Гетов, директор на главна дирекция „Регистрация и административно обслужване” в Министерство на регионално развитие при заседанието на Гражданския борд за провеждане на свободни и прозрачни избори към , предаде „Фокус”.

„Всеки, който има желание, може да изпрати на sms ЕГН-то и името си и да получи информация къде да гласува. По същия начин може да получи информация къде да гласува безплатно на стационарните телефони”, допълни Гетов.

МВнР: Искаме повече изборни бюра в Македония

МВнР е поискало от македонските власти разрешение за провеждане на българските избори в Македония в повече изборни бюра, уточниха от ...

Иван Гетов уточни, че съгласно Изборния кодекс предварителните списъци са в близост до избирателните секции и всеки по електронен път може да направи справка къде ще може да гласува. Гетов подчерта, че процедурата вече е стартирана и справка гражданите ще могат да извършат чрез смс-и и телефони. „Всеки, който има желание, може да получи отговор къде да упражни своето право на глас”, обясни Гетов.

Иван Гетов обясни, че преди окончателното отпечатване на списъците на гласуване, те отново ще бъдат актуализирани и в съответните срокове ще бъдат отразени и отпечатани окончателните списъци, Министерство на вътрешните работи ще подаде информация за всички български граждани, които ще гласуват зад граница.

Ваня Нушева от Прозрачност без граници отправи апел към политическите партии относно проблемите, които възникват заради начина, по който се съставят избирателните списъци. „Очевидно е, че начина, по който избирателните списъци се съставят, създават недоверие и позволяват манипулации”, подчерта Нушева.

Математикът проф. Михаил Константинов обясни, че докато списъците не бъдат изчистени от т.нар. „мъртви души”, ще има недоверие. „Има области в България, в които броя на имената значително надвишава населението. „Тук няма избори, правите шашма”, казва населението. Това трябва да бъде премахнато”, каза още Михаил Константинов.

1 200 000 са фантомите в избирателните списъци

Фантомите в избирателните списъци са 1 200 000, обяви в сутрешния блок на БНТ проф. Михаил Константинов, член на Гражданския борд за св...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com