Проверяват МВР Академията за купени изпити

38311
Проверяват МВР Академията за купени изпити
Снимка: БГНЕС

Шумен скандал с купуване на изпити и съмнителни назначения назрява в Академията на МВР. Инспекторатът и дирекция "Човешки ресурси" ще търсят нередности по общо 14 точки със заповед на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов.

Проверката във висшето учебно заведение съвпада с подадени на 20 октомври две жалби в столичното Първо РПУ и Софийската районна прокуратура (СРП), пише вестник "Преса".

Въоръжаваме се все по-тежко с пушки и пистолети

Малко над 380 000 оръжия се водят на отчет в МВР. Това сочи статистиката на ведомство, изготвена по искане на Нова телевизия. Експертит...

И двата сигнала са насочени срещу Николай Б., който учи магистратура по специалността "Защита на националната сигурност". В едната жалба възпитаникът на академията Д.Б. твърди, че преди около месец в приятелска компания Николай го попитал може ли да даде 500-600 лв. на преподавател от Академията на МВР. Курсантът обаче отказал да участва в "корупционна схема", твърди той в сигнала.

На 16 октомври Д.Б. срещнал до зала "Универсиада" в София Николай Б., който се нахвърлил върху него с думите: "Ще те убия, ще те смачкам...". Единият от придружаващите Д.Б. приятели дори записал с джиесема си сцената.

Втората жалба е подадена от Б.С., който твърди, че през август посетил с приятелката си известна дискотека в Созопол. Там се запознал с Николай Б. кандидат-магистърът по национална сигурност работел като управител на заведението. Той се скарал с клиента Б.С. Жалбоподателят заявява също, че Николай потърсил контакт с него, като му казал, че двамата могат да бъдат "полезни един на друг".

Възпитаникът на Академията на МВР му предложил да продава различни по вид наркотици, да пише съобщения и други текстове в интернет, както и да извършва "хакерски дейности", се твърди в сигнала.

МВР с нова стратегия - борба с каналджийството

От началото на август усилията на МВР са насочени към противодействието на каналджийството. 472 лица са задържани, които извършват този...

Б.С. отказал офертите на Николай. После обаче разпитал за него и научил, че е завършил "Компютърни технологии" в Югозападния университет в Благоевград през 2012 г. Бил близък с местни дилъри, поддържал сайтове за сексуслуги, а работата му като управител на заведение била за "отвличане на вниманието".

"Странното за мен бе, че следва и "Защита на националната сигурност" в Академията на МВР в последната една година. Там бил известен с това, че често парадирал с познанствата си с различни преподаватели и споделял с много хора, че си купувал изпити, без да стъпи в академията", пише още авторът на сигнала. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com