Първите дни след смяната на часовника са най-опасни

6471
Първите дни след смяната на часовника са най-опасни
Снимка: БГНЕС

Понеделниците по принцип са неприятни, но точно този понеделник, след смяната на часовото време, ще е още по-неприятен. Това заяви кардиологът Сотир Марчев в коментар за смяната на часовника и „изяждането” на един час.

Ние сме едно недоспало общество и когато на това общество му вземеш още един час, стават лоши неща. През 2012 година данните показваха, че при смяната към лятното часово време инфарктите на следващия понеделник се увеличиха с 12%. В САЩ пък, за тази година при смяната на времето, инфарктите скочиха с 25%, посочи Марчев пред Нова телевизия.

Минаваме към лятното часово време в края на месеца

Преминаването към лятно часово време ще стане следващата неделя. На 29 март в 3 часа сутринта стрелките на часовниците трябва да бъда...

По думите на кардиолога е много трудно с постановление на Министерския съвет да смениш биологичния си часовник, защото всяка клетка в организма си има свой часовник. За сметка на това, което сега се случва, през есента намалява опасността от инфаркти, защото получаваме още един час, за да си поспим, сигурен е лекарят.

Според Сотир Марчев има и друг, още по-лош ефект – този на автомобилните катастрофи. Има безспорна връзка между пътните инциденти и смяната на часовника, твърди лекарят. Катастрофите нарастват с 10-12% веднага след смяната. Затова особено родителите да водят внимателно децата си на училище и детска градина, каза Марчев. Драги шофьори, имайте предвид, че хората зад волана са недоспали и е редно да се кара малко по-бавно. Аз също ще карам по-бавно, така че, колеги, не ме чакайте на време, усмихна се Сотир Марчев. И посъветва – легнете си по-рано, за да пренастроите по-лесно часовника си, добави той.

Като краен ефект въвеждането на лятното часово време намалява катастрофите, но опасността е в първите няколко дни, коментира Сотир Марчев. Той посочи и още една причина да има лятно часово време – туризмът. Има един час повече за туристите по Черноморието да харчат, каза лекарят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com